Res Publika: Nikolić ponovo bahat prema novinarima

- -
0

Udruženje građana Res Publika najoštrije osuđuje bahat i ignorantski odnos gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića, prema problemima sa kojima se suočavaju lokalni mediji, a koji je još jednom demonstrirao odgovarajući na pitanja novinara, posle sastanka sa američkim ambasadorom, Entonijem Godfrijem.

Samo dan nakon što je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Aleksandar Gajović, najavio da će uputiti preporuku gradonačelniku Kragujevca da poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima i raspiše konkurs, Nikolić u izjavi za lokalni portal negira postojanje bilo kakvog problema na lokalnoj medijskoj sceni.

Kako ističu u udruženj Res Publika sporan je njegov stav da grad nije dužan da pomaže privatnim medijima, a naročito procena da Radio- televizija Kragujevac zadovoljava osnovne potrebe građana za informisanjem i da je to jedini mediji koji će grad, kako je rekao, maksimalno da finansira.

“Ovom prilikom podsećamo gradonačelnika Kragujevca na odredbu Zakona o javnom informisanju i medijima koja obavezuje lokalne samouprave da se staraju o ostvarivanju javnog interesa podstičući raznovrsnost medijiskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija, što doprinosi zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije”, navedeno je u saopštenju Res Publike.

U tom udruženju ističu da gradonačelniku ukazuju da nije primereno da javni funkcioneri na bilo koji način komentarišu novinarska pitanja ili uređivačku politiku medija.

“Postavljamo i pitanje ko je odgovoran što budžet grada Kragujevca za 2020. očigledno nije dobro isplaniran, s obzirom na to da samo dva meseca nakon usvajanja, gradonačelnik tvrdi da za medijski konkurs nema novca”, navedeno je u saopštenju Res Publike.

Nema komentara

Odgovorite