Res publica: Jubilej Radio Kragujevca bez mnogo razloga za slavlje

- -
0

Radio Kragujevac 18. januara obeležava 50 godina od osnivanja. Reč je o značajnom jubileju, jednog od prvih elektronskih medija u Srbiji, koji je decenijama unazad bio najvažnije informativno glasilo u Kragujevcu i regionu. Ipak, ta medijska kuća, kako smatraju u Šumadijskom centru za građanski aktivizam “Res publica”, nema mnogo razloga da slavi.

“Res publika” je, povodom pola veka radija, čestitala svim profesionalcima koji su svojim radom, znanjem i entuzijazmom učinili da Radio Kragujevac zasluži poverenje slušalaca, stekne veliki ugled u medijiskim krugovima i godinama bude rasadnik novih generacija novinara.

“Na žalost, smatramo da danas ipak nema puno razloga za slavlje. Pedeseti rođendan Radio Kragujevac dočekuje bez spikera, novinara i tonaca, bez emisija i bez redakcije.Jedini mediji koji se finansira novcem svih građana, umesto objektivnog, istinitog i pravovremenog informisanja u javnom interesu, slušaocima nudi muzički program sa plej liste. Iako je doživeo i preživeo mnoge izazove tokom prethodnih 50 godina, nikada do sada nije imao ovako ponižavajući status”, ističe “Res publica”.

Iz te organizacije pozivaju rukovodstvo RTK da ovom mediju vrati dostojanstvo, organizuje rad redakcije Radio Kragujevca i građanima omogući adekvatno informisanje.

“Kako je planirano da se i ove godine iz gradske kase izdvoji više od 40 miliona dinara za funkcionisanje Radio- televizije Kragujevac, od lokalne samouprave zahtevamo da preispita svrsishodnost trošenja tolikog novca, odnosno da li Kragujevčani dobijaju informisanje primereno tako visokoj ceni koju plaćaju”, navodi “Res publica”.

Nema komentara

Odgovorite