Renta zakupcima lokala u “Plazi” još uvek nije smanjena

- -
0

Iako su počeli da rade posle ukidanja vanrednog stanja, tržni centri zbog mera predostrožnosti i dalje su daleko od prometa koji su ostvarivali pre krize zbog epidemije virusa korona. I dok su pojedini vlasnici tržnih centara u Srbiji izašli u susret zakupcima i smanjili im zakupe, odnosno oslobodili ih dela plaćanja za onaj period kada se nije radilo, ali i posle toga, pojedini to još nisu učinili.

Pre mesec dana list “Danas” je pisao o problemu sa kojim su se susreli zakupci u TC “Promenada” u Novom Sadu i “Plaza” u Kragujevcu u vlasništvu kompanije “NEPI Real Estate Project One”, koja u tom trenutku za razliku od ostalih nije imala razumevanja za trgovce kojima iznajmljuje prostor.

Kompanija NEPI je pre nekoliko dana odlučila da umanji kiriju zakupcima u Novom Sadu, međutim, to nije učinila u slučaju TC “Plaza” u Kragujevcu.

“Posle niza sastanaka i pisma gradonačelnika Novog Sada vlasnicima novosadskog tržnog centra, kompanija NEPI Rockastle poslala je zakupcima dopis 21. maja u kom sve obaveštava da će za period kada TC Promenada nije radio biti oslobođeni bazne rente i marketinga, ali da ostaje da se plaća usluga održavanja, iako tržni centar nije radio”, rekao je za “Danas” Bojan Mitić, predsednik UO Unija zakupaca Srbije.

Iako su isti vlasnici i tržnog centra “Plaza”, o smanjenju cene zakupa u Kragujevcu, kako kaže Mitić, nije bilo reči.

“Zakazan je sastanak sa gradskom upravom u Kragujevcu i videćemo da li će biti razumevanja za naš problem. Ono što je bitno reći jeste da su svi ostali vlasnici tržnih centara u Srbiji imali mnogo više razumevanja za zakupce koji su i sada kada je moguće raditi dosta limitirani”, napominje Mitić.

On kaže da u tržnim centrima klime ne rade, kupaca je i dalje malo zbog bojazni od epidemije, što je sve dovelo do toga da su prometi drastično pali.

“Sektor maloprodaje je izuzetno pao i u velikoj je krizi i zato ističemo primer drugih tržnih centara poput BIG-a, Delte, Ada mola koji su umanjili kiriju za period od početka vanrednog stanja, odnosno od trenutka kada su tržni centri zatvoreni pa sve do kraja avgusta”, ističe Mitić.

U kompaniji NEPI Rockastle za “Danas” kažu da je posle ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, proglašenog zbog pandemije korona virusa, postalo moguće u potpunosti sagledati uticaj restriktivnih mera koje su bile na snazi i njihovog uticaja na zakupce u Šoping centru “Kragujevac Plaza”.

“U skladu sa tim informacijama i svim analizama, kompanija NEPI Rockastle je donela odluku o značajnim olakšicama za zakupce u našem centru za period od 21. marta do 8. maja 2020, tokom kojeg je centar bio zatvoren. Naši zakupci će u najskorijem roku dobiti sve informacije o pripremljenim olakšicama koje mogu da očekuju za navedeni period”, ističu u ovoj kompaniji.

Zakupci lokala u tržnim centrima plaćaju baznu rentu, uz to i troškove održavanja i usluge marketinga. Za iznajmljivanje prostora od, na primer, 1.000 kvadratnih metara, bazna renta je 10 evra po kvadratnom metru, toliko koštaju i troškovi održavanja, dok je cena za usluge marketinga tri evra po kvadratnom metru.

Nema komentara

Odgovorite