„Ravna gora“ pretpremijerno u Kragujevcu

- -
0

rados bajicPrva epizoda dramske trilogije „Ravna gora“, autora Radoša Bajića, biće pretpremijerno prikazana u nedelju, 20. oktobra, u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, u okviru Oktobarskih svečanosti.

– Imajući u vidu nemerljiv doprinos Šumadije i grada Kragujevca u realizaciji ovog zahtevnog društveno-odgovornog projekta, koji na potpuno nov istorijski utemeljen i drugačiji način oslikava dramatični period u Srbiji 1941. godine, producenti Radio televizija Srbije i Contrast Studiosa su odlučili, a grad Kragujevac sa zadovoljstvom prihvatio da, uoči početka emitovanja serije na programu RTS-a, 10. novembra, upriliče svečanu pretpremijeru u okviru Oktobarskih svečanosti. Sa zadovoljstvom ističemo da je prva informacija o početku rada na ovom velikom filmsko-televizijskom projektu pre tri godine obelodanjena upravo iz Kragujevca. Pored toga, nastavak rada i snimanja Dramske trilogije 1941 – 1945. sledi u Kragujevcu početkom naredne godine – kaže Bajić.

Prema Bajićevim rečima, Ravna gora je jedan od najambicioznijih i produkcijski najzahtevnijih projekata srpske nacionalne televizije od njenog postojanja do danas, koji se u 10 jednočasovnih epizoda bavi dramatičnim događajima u proleće 1941. godine – napadom fašističke Nemačke i slomom Kraljevine Jugoslavije.

– Naime, prvi put od pedesetih godina prošlog veka do danas, prema Bajićevim rečima, uz objektivno i istorijski tačno tretiranje dramatičnih dađaja u Srbiji u aprilu i maju 1941.godine, bez pobedničke ostrašćenosti, bez jednoumlja i ignorisanja istine, bez osuda i etiketiranja – „Ravna gora“ odaje počast najboljim slobodarskim tradicijama i težnjama srpskog naroda, ma kako on u Drugom svetskom ratu bio organizovan – rekao je Bajić.

U prvoj epizodi koja nosi naziv „Napad“, u središtu događaja su sudbonosni trenuci neposredno pred agresiju Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovanje Beograda, 6. aprila 1941. godine.

Nema komentara

Odgovorite