Rat saopštenjima dva sindikata “Zastava oružja”

- -
0

Dva sindikata “Zastava oružja” uputila su saopštenja za javnost u kojima se međusobno optužuju za pritisak na radnike. U saopštenju Samostalnog sindikata navodi se da su učestali pritisci na radnike kako bi se iščlanili iz tog i pristupili Industrijskom sindikatu. Iz te druge sindikalne organizacije stižu suprotene tvrdnje, te poziv Samostalnom sindikatu da objavi spisak radnika na koje je vršen pritisak.

Saopštenjem za javnost najpre se oglasio Samostalni sindikat. U svom dopisu medijima “Oružari” tvrde da se veliki broj radnika žali na teror koji se ogleda u ucenjivanju i pritisku da svoja prava neće moći da ostvare ukoliko se ne iščlane iz Samostalnog sindikata.

“S obzirom na to da su pritužbe sve češće, sindikat poziva sve radnike koji su pretrpeli bilo koji vid torture da dođu i ostave svedočenje o kršenju garantovanih ustavnih načela i gaženju ljudskih prava i sloboda”, saopštili su iz Samostalnog sindikata.

Ističe se i da je sindikat je o tom problemu već upozoravao Vladu Republike Srbije i Ministarstvo odbrane u više navrata te da će, ukoliko se nastavi sa daljim pokušajima razbijanja sindikata, kao i daljim šikaniranjem i terorom radnika, “organizovati oblike radničkog otpora i protesta zbog nezabeleženog ponašanja kršenja sindikalnih sloboda od strane Vlade Republike Srbije oličene u predsedniku Nadzornog odbora”.

Odgovor Industrijskog sindikata započet je neobičnom zahvalnicom Draganu Iliću predsedniku Samostalnog sindikata na besplatnoj reklami “koju svakodnevno pruža i koji svojim delovanjem prosto pomaže u omasovljenju Industrijskogsindikata”. I iz tog sindikata pozivaju radnike da im se obrate.

“Želimo da obavestimo sve zaposlene da ukoliko trpe bilo kakav vid torture od Industrijskog sindikata da nam se obrate kako bi bili obeštećeni i moralno i u velikom novčanom iznosu. Takođe molimo Samostalni sindikat da idućih dana javno na oglasnim tablama i u medijima objavi imena zaposlenih koji su na bilo koji način pretrpeli teror, ucenjivanje i pritisak a u vezi sa novoformiranim Industrijskim sindikatom i ako postoji ijedan takav zaposleni Industrijski sindikat će se javno suočiti sa njim i snositi sve posledice”, navedeno je u saopštenju Industrijskog sindikata.

Iz tog sindikata takođe poručuju i da je postoji masa zahteva radnika za iščlanjenje iz Samostalnog sindikata koji se ne rešavaju.

“Stoga zahtevamo od kadrovske službe Zastava oružja da postupi po zakonu i pozove inspekciju rada kako bi se zaposlenima garantovalo pravo na slobodno udruživanje, shodno Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima”, zaključuju u Industrijskom sindikatu.

Nema komentara

Odgovorite