Radovi na objektu Hitne pomoći teku po planu

- -
1

hitna pomocGradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, sa članovima Gradskog veća Nebojšom Vasiljevićem i prof. dr Aleksandrom Živanovićem, obišao je radove na izgradnji novog objekta Hitne medicinske pomoći.

– Radovi započeti 12. juna teku po planu, izvođači poštuju rokove, tako da možemo očekivati da objekat bude završen 31. marta. Ova zgrada prvi put u Srbiji namenski se gradi za potrebe službe Hitne medicinske pomoći. Uglavnom su naše službe smeštane u objekte koji su ustupani na korišćenje – rekao je v.d. direktora Hitne pomoći, dr Aleksandar Kličković.

Kličković je dodao i da će novi prostor, površine blizu 2000 kvadratnih metara, u odnosu na postojećih 429 kvadrata, omogućiti da se pacijentima pruži kvalitetnija usluga, a zaposlenima veće zadovoljstvo u radu.

– Biće odvojen ambulantni od terenskog dela, neće biti mešanja pacijenata i ekipa. Pored toga, sada ćemo moći da obezbedimo i dvočasovni monitoring za teže pacijente, koji će do uspostavljanja dijagnoze biti smešteni u Hitnoj pomoći. Time ćemo značajno rasteretiti Dom zdravlja, ali i Urgentni centar Kliničkog centra – kaže Kličković.

Prof. dr Aleksandar Živanović, član Gradskog veća za zadravstvenu zaštitu izjavio je da će biti dovoljno prostora da se razdvoji pedijatrijska hitna pomoć od službe za odrasle i da će svoj prostor dobiti i jedna dežurna ekipa stomatologa.

– Ovo je još jedan kapitalan objekat koji lokalna samouprava gradi za potrebe primarne zdravstvene zaštite, pored nedavno završenog objekta Ambulante za primarnu zdravstvenu zaštitu broj 4 i Školskog dispanzera – podsetio je Živanović.

Prema rečima Nebojše Vasiljevića, člana Gradskog veća za inveticije i razvoj gradskih resursa, vrednost radova je 170 miliona dinara, bez PDV-a.

– Sredstva je iz budžeta obezbedio grad Kragujevac kao i plac od 65 ari. Ovaj najsavremeniji objekat namenski građen za potrebe Hitne pomoći, sa kompletnim parternim uređenjem, imaće garažu, ali i prostor za heliodrom – otkriva Vasiljević.

Služba koja postoji više od tri decenije, sa 160 zaposlenih nikada nije imala svoju zgradu. Najpre je bila podstanar u zgradi Ureda, a potom u Zavodu za stomatologiju. Iako su decenijama radili u vrlo teškim uslovima, nikada se nije dogodilo da je intervencija u hitnim slučajevima izostala. U proseku dnevno imaju 70 izlazaka na teren i 120 ambulantnih pregleda.

Slične vesti

1 komentar

  1. mozda ce sad kad dobiju novu zgradu malo i da poboljsaju rad a ne da treba covek da vapi za pomoc da bi oni izasli na teren ili da umire,ne daj boze…slusam samo kako ih nahvalise a samo kad se setim kakva iskustva sam imao sa njima…samo da nikom ne zatrebaju..

Odgovorite