Radnici “Vodovoda” štrajkuju glađu

- -
1

Radnici kragujevačkog JKP “Vodovod i kanalizacija” stupili su danas u štrajk glađu. Na takav vid radikalizacije protesta odlučilo se 11 radnika tog komunalnog preduzeća.

Štrajk u “Vodovodu” počeo je prethodne nedelje uz zahtev upućen lokalnoj samoupravi, kao osnivaču, da se potpiše kolektivni ugovor, ali i pronađe način za povećanje zarada.

Dosadašnji pregovori nisu urodili plodom. Radnici su očekivali sastanak sa gradonačelnikom Radomoriom Nikolićem, ali do tog sustreta nije došlo, jer je, kako ističu u lokalnoj samoupravi, on do 7. avgusta na godišnjem odmoru.

Cifra od 11 radnika koji su danas prestali da uzimaju hranu nije konačana, jer u Štrajkačkom odboru očekuju da im se od sutra priduži još desetak kolega. U odboru ističu da su radnici samostalno donosile odluku o ovakvom vidu protesta.

Pred radikalizaciji štrajka održan je protest na kome su se radnicima “Vodovoda” pridružili sindikalni predstavnici iz drugih gradova, sa ciljem da se još jednom apeluje na naležne da se hitno pronađe rešenje, odnosno ispune zahtevi Štrajkačkog odbora.

Skup je održan ispred prostorija JKP “Vodovod I kanalizacija”, sektor održavanja. Istaknuto je da radnici više ne mogu da žive od zarada koje su, u proseku, 36 hiljada dinara.

Skup su podržali predstavnici oba sindikata koji učestvju u štrajku. Radnicima su se obratili Branko Petrašinovič, predsednik Štrajkackog odbora, Jugoslav Ristic, predsednik SSS Kragujevca I Dejan Đukanović, regionalni poverenik UGS “Nezavisnost”.

1 komentar

Odgovorite