Radnici „Takova“ na evidenciji NSZ

- -
3

takovo osiguranje strajkAgencija za osiguranje depozita Srbije objavila je poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti za preuzimanje portfelja kragujevačke kompanije „Takovo osiguranje“ u likvidaciji.

Na sajtu Agencije navedeno je da osiguravajuća društva na njenu adresu te izjave mogu da dostave do 20. septembra, piše dnavni list “Danas”.

Podsetimo da je Narodna banka Srbije 31. jula ove godine oduzela dozvolu za rad „Takovo osiguranju“, nakon što je navodno utvrđeno da ta kragujevačka kompanija nema adekvatnu pokrivenost tehničkih rezervi, te da nije sprovela mere koje je centralna banka nalagala u postupku nadgledanja nad poslovanjem.

Pobunjeni radnici „Takova“, ali i čelnici kragujevačke gradske uprave zahtevali su i da nadležni objave kakvo je stanje pokrivenosti tehničkih rezervi u ostalim domaćim osiguravajućim kućama, u „Dunavu“, na primer.

Vlasnik „Takova“ Dragan Jovović nudio je državi da preuzme njegov paket akcija u kompaniji i na taj način sačuva radna mesta zaposlenima.

Iz NBS na tu ponudu, kao ni na zahteve radnika, kao što se i očekivalo, nikakav odgovor nije stigao.

Protest zaposlenih nedavno je prekinut, a radnici „Takova“ počeli su ovih dana da se prijavljuju na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Direktorka filijale NSZ u Kragujevcu Vesna Milovanović rekla je listu “Danas” da se na evidenciju nezaposlenih te službe do juče prijavilo i podnelo zahteve za ostvarenje prava na nadoknadu u slučaju nezaposlenosti 36 doskorašnjih radnika „Takovo osiguranja“.

Mnogima u Šumadiji i dalje nije jasno zašto i kako je propala jedna od najpoznatijih kragujevačkih privatnih kompanija, koja je gotovo četvrt veka, sudeći po visokim zaradama zaposlenih i drugim pokazateljima, uspešno poslovala.

3 Komentara

  1. Možda su uspešno poslovali po visini zarada, vrednosti voznog parka i sličnim pokazateljima, ali prema finansijskom izveštaju zadnje dve godine posluju sa gubitkom koji je u 2012. godini bio 128.234.000 dinara dok je prošle godine iznosio 803.000 dinara. Jasno mi je da se finansijski izveštaji “friziraju”, ali je to jedan od osnovnih pokazatelja kako neko preduzeće posluje.

  2. pagusab,ala si lupio,potpuno bez osnova.mnogo bih volela da vidim finansijski izvestaj dunav osiguranja,i jos nekih firmi.

Odgovorite