Put Kragujevac – Lapovo do kraja godine

- -
0

kzn pzt kragujevac lapovoPut prvog reda, odnosno brza saobraćajnica Kragujevac – Lapovo, u dužini od 24,7 kilometara mora da bude završena do kraja ove godine, izjavio je  gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

– Nalaz saobraćajne inspekcije da je deo tog puta od nadvožnjaka u Jovanovcu do granice teritorije Kragujevca sa Batočinom, u dužini od četiri kilometra neregularan i nebezbedan za saobraćaj, nalog da se put zatvori i vrati u prvobitno stanje odnosno poruši, nije ništa drugo nego uznemiravanje javnosti, istakao je Stevanović.

Reč je o putu čija je gradnja počela 2002. godine. Deonica u dužini od 5,4 kilometara od raskrsnice Carina do nadvožnjaka u Jovanovcu završena je 2007. godine i taj deo puta ima građevinsku dozvolu. Radovi su nastavljeni naredne godine, a Ugovor o izgradnji potpisali su Preduzeće za puteve Kragujevac i tadašnje ministarstvo infrasktrukture, objasnio je Nebojša Zdravković zamenik gradonačelnika i dodao:

U međuvremenu, 29. septembra 2008. godine potpisan je ugovor između Vlade Srbije i FIAT – a. Aneksom ugovora i Akcionim planom definisano je da za potrebe FAS – a put mora da bude završen do kraja prošle, odnosno ove godine. Taj put postaje nacionalni prioritet Srbije i u ceo posao se uključuje ministarstvo Nacionalnog investicionog plana koje omogućava da se započeti radovi privedu kraju.

Preduzeće za izgradnju grada još 10. marta 2010. godine podnelo je zahtev ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja za legalizaciju puta prvog reda Kragujevac – Batočina M 1. 11. Odgovor još uvek nismo dobili.

Inače, Prostornim planom Republike Srbije iz 1998. godine auto-put je trebalo da bude izgrađen par kilometara južnije od postojeće trase (Lepenička osovina razvoja).

– Da smo se odlučili za opciju usaglašavanja sa postojećim Prostornim planom, izradu svih planova i dobijanja svih dozvola i saglasnosti, sigurno je da bi na to potrošili bar tri godine, a Srbija danas ne bi imala FIAT, ugalagnje o 1,1 milijadi evra i 5000 zaposlenih radnika. Sporna deonica od dokumentacije ima Idejni projekat koji je radilo JP Direkcija za urbanizam, Plan detaljne regulacije i Akt o urbanističkim uslovima izdat od strane ministrstva za životnu sredinu i prostorno planiranje 28. jula 2009. godine, itakao je Zdravković.

Očekujem da reaguju nadležne instance i da niko neće dozvoliti rušenje puta, rekao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

– Put je urađen po proceduri u skladu sa tada važećim zakonskim propisima, put je bezbedan i nadam se da će se u rešavanje ovog problema uključiti Vlada Republike Srbije jer bi u suprotnom bile dovedene u pitanje velike investicije i ugrožen posao FAS – a, zaključio je on.

Nema komentara

Odgovorite