Prvi KGastro festival

- -
4

KGastroPrvi KGastro festival – Young Chef Culinary Challenge 2013.biće održan od 1. do 3. novembra 2013. godine na Šumadija sajmu u Kragujevcu, na prostoru od oko 1.600 kvadratnih metara.

Organizatori festivala su Šumadija sajam Kragujevac i Gastromag magazin Beograd.

KGastro festival biće održan pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca uz podršku Master Chef Serbia, i u saradnji sa Serbian Junior Chefs Club i Lady Chef Club.

Po rečima Vujadina Vujadinovića menadžera ovog projekta, festival će na jednom mestu okupiti mlade kuvare iz Srbije i regiona (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Slovenija, Grčka, Turska, Rusija…). Takmičenje će se održati u šest competition boxova – tj. profesionalnihMetroovih kuhinja.

Doprinos ovom takmičenju daće veliki broj eminentnih stručnjaka iz inostranstva. Sudije koje budu delegirane za ovo takmičenje biće isključivo iz inostranstva, sa dugogodišnjim iskustvom na ovakvim ili sličnim takmičenjima (Grčka, Bugarska, Rumunija, Velika Britanija, Slovenija, Hrvatska, SAD, Poljska…).

Takodje, ovo je po prvi put u Srbiji predstavljanje udruženja Master šefova, kao i eminentnih kulinara iz najprestižnijeg svetskog udruženja Master šefova – World Master Chef Society  iz Londona

U razgovoru sa gospodinom Pedjom Filipovićem – direktorom Gastromag magazina koji je ujedno I organizator ovog festivala, KGastro festival je dobio podršku najelitnijih udruženja svetske gastronomije i najavljeni su dolasciGospodina Garija Filbija, člana Britanske asocijacije kuvara i člana Malteške asocijacije šefova, predstavnika Ministarstva prosvete Republike Srbije, Kraljevskog dvora i porodice Karađorđević, Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Kragujevac, Privredne komore Srbije, kao i velikog broja renomiranih domaćih i stranih sponzora u oblasti prehrambene industrije i ugostiteljstva. Očekuje se dolazak elitnih imena kulinarstva Srbije i zemalja u regionu, kao i predsednika kulinarskih saveza Srbije I regiona.

Takmičenju će prisustvovati I uvažena gošća iz SAD Kimberli Bruk Braun (učesnik i inicijator programa Mišel Obama – „Šefovi u školama“) koja će svečano otvoriti takmičenje zajedno sa NJ. K.V. Princezom Katarinom i gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem. Manifestaciju će uveličati svojim prisustvom gospodja Džoana Očniak, predsednica organizacije „Žene u WACS-u“ (WACS – Svetska asocijacija udruženja kuvara).

Pored takmičarskog dela, u okviru festivala biće održan i niz edukativnih radionica:

Master Chef radionica – edukacija i praksa, Cooking show, Molekularna gastronomija, Carving (rezbarenje voća i povrća), figure od leda, predavanje o začinima, predavanje o noževima, somelijeri (slaganje hrane I vina), baristi (priprema kafe), predstavljanje tradicionalne srpske kuhinje.

Festival će imati i humanitarni karakter – pripremiće se 1000 obroka koji će biti podeljeni socijalno ugroženim stanovnicima Kragujevca i nezbrinutoj deci. U humanitarnom programu učestvovaće I deca iz obdaništa Kragujevca, tim Divljih Veprova I mnoge poznate ličnosti iz javnog života. Organizator ćeobezbediti oficijelne majice takmičenja, a prikupljena novčana sredstva od prodaje majica biće donirana Fondaciji B92 „Bitka za bebe“, pod sloganom „Kuvari za bebe“.

Očekuje se  da će predstojeći KGastro festival biti atraktivan ne samo stručnoj već i široj javnosti, te da će ovakva manifestacija ubrzo postati turističko obeležje Srbije i Kragujevca.

Pravo učešća na ovom takmičenju imaju mladi kuvari do navršene 21 godine, prijavljeni individualno ili

delegirani od strane ugostiteljskih škola. Pored predviđenih kategorija, biraće se najbolji mladi kuvar festivala, najbolji mladi tim kuvara i najbolja škola festivala (poukupnom broju osvojenih poena).

Takmičari će dobiti detaljan pravilnik takmičenja, a broj takmičara u određenim kategorijama biće ograničen.

Sudije koje budu delegirane za ovo takmičenje biće isključivo izinostranstva, sa dugogodišnjim iskustvom na ovakvim ili sličnim takmičenjima, sa sudijskim sertifikatom. Posebna novina jeste to što će sudije napraviti brifing sa takmičarima I upoznati ih sa propustima I greškama u radu. Iz redova Master šefova Srbije biće delegiran koordinator sudijske brigade koji će biti domaćin sudijama I koji će voditi računa o njihovom komforu I rasporedu aktivnosti.

4 Komentara

Odgovorite