Prvi KGastro festival

- -
4

KGastroPrvi KGastro festival ā€“ Young Chef Culinary Challenge 2013.biće održan od 1. do 3. novembra 2013. godine na Å umadija sajmu u Kragujevcu, na prostoru od oko 1.600 kvadratnih metara.

Organizatori festivala su Å umadija sajam Kragujevac i Gastromag magazin Beograd.

KGastro festival biće održan pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca uz podrÅ”ku Master Chef Serbia, i u saradnji sa Serbian Junior Chefs Club i Lady Chef Club.

Po rečima Vujadina Vujadinovića menadžera ovog projekta, festival će na jednom mestu okupiti mlade kuvare iz Srbije i regiona (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Slovenija, Grčka, Turska, Rusijaā€¦). Takmičenje će se održati u Å”est competition boxova ā€“ tj. profesionalnihMetroovih kuhinja.

Doprinos ovom takmičenju daće veliki broj eminentnih stručnjaka iz inostranstva. Sudije koje budu delegirane za ovo takmičenje biće isključivo iz inostranstva, sa dugogodiÅ”njim iskustvom na ovakvim ili sličnim takmičenjima (Grčka, Bugarska, Rumunija, Velika Britanija, Slovenija, Hrvatska, SAD, Poljska…).

Takodje, ovo je po prvi put u Srbiji predstavljanje udruženja Master Å”efova, kao i eminentnih kulinara iz najprestižnijeg svetskog udruženja Master Å”efova – World Master Chef SocietyĀ  iz Londona

U razgovoru sa gospodinom Pedjom Filipovićem ā€“ direktorom Gastromag magazina koji je ujedno I organizator ovog festivala, KGastro festival je dobio podrÅ”ku najelitnijih udruženja svetske gastronomije i najavljeni su dolasciGospodina Garija Filbija, člana Britanske asocijacije kuvara i člana MalteÅ”ke asocijacije Å”efova, predstavnika Ministarstva prosvete Republike Srbije, Kraljevskog dvora i porodice Karađorđević, Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Kragujevac, Privredne komore Srbije, kao i velikog broja renomiranih domaćih i stranih sponzora u oblasti prehrambene industrije i ugostiteljstva. Očekuje se dolazak elitnih imena kulinarstva Srbije i zemalja u regionu, kao i predsednika kulinarskih saveza Srbije I regiona.

Takmičenju će prisustvovati I uvažena goŔća iz SAD Kimberli Bruk Braun (učesnik i inicijator programa MiÅ”el Obama ā€“ ā€žÅ efovi u Å”kolamaā€œ) koja će svečano otvoriti takmičenje zajedno sa NJ. K.V. Princezom Katarinom i gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem. Manifestaciju će uveličati svojim prisustvom gospodja Džoana Očniak, predsednica organizacije ā€žÅ½ene u WACS-uā€œ (WACS ā€“ Svetska asocijacija udruženja kuvara).

Pored takmičarskog dela, u okviru festivala biće održan i niz edukativnih radionica:

Master Chef radionica ā€“ edukacija i praksa, Cooking show, Molekularna gastronomija, Carving (rezbarenje voća i povrća), figure od leda, predavanje o začinima, predavanje o noževima, somelijeri (slaganje hrane I vina), baristi (priprema kafe), predstavljanje tradicionalne srpske kuhinje.

Festival će imati i humanitarni karakter ā€“ pripremiće se 1000 obroka koji će biti podeljeni socijalno ugroženim stanovnicima Kragujevca i nezbrinutoj deci. U humanitarnom programu učestvovaće I deca iz obdaniÅ”ta Kragujevca, tim Divljih Veprova I mnoge poznate ličnosti iz javnog života. Organizator ćeobezbediti oficijelne majice takmičenja, a prikupljena novčana sredstva od prodaje majica biće donirana Fondaciji B92 ā€žBitka za bebeā€œ, pod sloganom ā€žKuvari za bebeā€œ.

Očekuje seĀ  da će predstojeći KGastro festival biti atraktivan ne samo stručnoj već i Å”iroj javnosti, te da će ovakva manifestacija ubrzo postati turističko obeležje Srbije i Kragujevca.

Pravo učeŔća na ovom takmičenju imaju mladi kuvari do navrÅ”ene 21 godine, prijavljeni individualno ili

delegirani od strane ugostiteljskih Å”kola. Pored predviđenih kategorija, biraće se najbolji mladi kuvar festivala, najbolji mladi tim kuvara i najbolja Å”kola festivala (poukupnom broju osvojenih poena).

Takmičari će dobiti detaljan pravilnik takmičenja, a broj takmičara u određenim kategorijama biće ograničen.

Sudije koje budu delegirane za ovo takmičenje biće isključivo izinostranstva, sa dugogodiÅ”njim iskustvom na ovakvim ili sličnim takmičenjima, sa sudijskim sertifikatom. Posebna novina jeste to Å”to će sudije napraviti brifing sa takmičarima I upoznati ih sa propustima I greÅ”kama u radu. Iz redova Master Å”efova Srbije biće delegiran koordinator sudijske brigade koji će biti domaćin sudijama I koji će voditi računa o njihovom komforu I rasporedu aktivnosti.

4 Komentara

Odgovorite