Protest bivših radnika “Zastava kamiona”

- -
0

Grupa bivših radnika fabrike “Zastava kamioni” zatražila je na protestu u Kragujevcu da se nadležna ministarstva uključe u rešavanje problema njihovih neisplaćenih zarada, doprinosa i povezivanja staža.

Bivše “kamiondžije” napustile su fabriku po socijalnom programu 2013. godine, a već pet godina gotovo niko od njih nije naplatio potraživanja za koja ima i pravnosnažne sudske presude.

Predstavnik Organizacionog odbora Nenad Matić rekao je na skupu da radnici imaju pravo da od Vlade Srbije traže da reši ovaj problem poštujući Protokol iz 2008. godine potpisan uoči dolaska FIAT-a, sa Grupom “Zastava vozila” i sindikatima.

“Nas ne zanima ko je na vlasti. Sve vlade su prihvatile poštovanje ovog Protokola, odnosno da se namire sve obaveze prema Zastavinim radnicima, plate, doprinosi, da se poveže staž”, rekao je Matić.

On je dodao da je po osnovu tog Protokola, a kasnije i Aneksa, država ostala dužna prema čak 4.650 radnika iz šest “Zastavinih” preduzeća iz Grupe “Zastava vozila”.

“Do 2010. godine radnici su bili namireni, međutim od te godine do 2015. postoji jedan vakuum. Nijedan radnik nije dobio platu u punom iznosu, nisu uplaćeni doprinosi i nije povezan staž”, rekao je Matić agenciji Beta.

Od ministarstava privrede i finansija zatražen je prijem za predstavnike bivših radnika svih Zastavinih preduzeća koji imaju nenamirena potraživanja kako bi se pronašao način da se problemi mirno reše.

Predsednik Udruženja “Opcija 5” Aleksandar Petrović rekao je na skupu da slične probleme imaju i radnici širom Srbije, iz Prve petoletke Trstenik, Goše iz Smederevske Palanke, ili paraćinske Staklare.

Pozvani su bivši radnici svih Zastavinih preduzeća da se uključe u protest i narednog ponedeljka budu na skupu u centru Kragujevca.

Očekuju da im se pridruže i predstavnici svih sindikata potpisnika Protokola iz 2008. godine i da izraze podršku zalaganjima da se, kako je rečeno, ova muka radnika što pre reši.

Nema komentara

Odgovorite