Projekti za budućnost Kragujevca

- -
0

dinkic verkoKako da opredelimo budući razvoj Kragujevca, koji su to najvažniji projekti, kako pojačati dolazak investitora iz oblasti mašinske industrije i metalskog komleksa, samo su neke od tema o kojima se razgovaralo na sastanku koji je u zgradi Grada organizovao gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.

Najvažnije je da se zavši autoput Kragujevac Batočina, a bilo je reči o južnoj i severnoj obilaznici kao i o planovima koje grad ima za pretvaranje starih kasarni i vojnih objekata u kvalitetno uređene prostore.

– Reč je o kasarni vojvoda Radomir Putnik i i Domu vojske za potrebe FILUM –a, ali i objektu stare laboratorije koji je sada u vlasništvu Vojne fabrike. Prostor na kome se nalazi kasarna Radomir Putnik, omogućio bi izgradnju stambenih objekata, novog pozorišta, nove pijace i javne garaže. Objekat stare laboratorije površine 2.500 kvadratnih metara mogao bi da posluži za razvoj novih informacionih tehnologija – rekao je Stevanović.

– Nakon današnjeg sastanka, razgovaraćemo sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane, Aleksandrom Vučićem, da se nekako iznađe mogućnost i omogući gradu Kragujevcu da otkupi lokaciju kasrane kako bi grad dobio nove sadržaje. Istovremeno, u okviru podsticaja inframacionih tehnologija u čitavoj Srbiji spremamo jedan poseban program koji će omogućiti osnivanje bizinis inkubatora za informacione tehnologije i u Kragujevcu – rekao je Dinkić.

Inače, kako je najavio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, Vlada Srbije trebalo bi naredne nedelje da usvoji odluku o pomoći gradovima i opštinama koje imaju dugove zbog kapitalnih ulaganja. Kragujevac koji ima potrebu za 300 miliona dinara, može već u januaru da računa na ta sredstva, da izmiri dugove prema privatnom sektoru i omogući dalji razvoj.

Na današnjem sastanku bilo je reči i o industrijskim zonama u Petrovcu i Deninom brdu, o tome šta grad ima da ponudi investitorima.

– Zadovoljan sam onim što mogu da očekujem nakon odgovora na zahteve grada Kragujevca kada je u pitanju bilo koja investicija. Ukoliko sve to razrešimo imaćemo mogućnost da se razvijamo kao grad i u oblasti infrastrukture, komunalne privrede i svakom drugom pogledu – rekao je Stevanović.

Satanku su prisustvovali Aleksandar Ljubić državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, Jelena Spasić pomoćnik ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Božidar Laganin direktor SIEPE, Mišela Nikolić pomoćnik ministra finansija i Nebojša Zdravković zamenik gradonačelnika.

Nema komentara

Odgovorite