Proizvodnja i promet u „Prizmi“ iz godine u godinu beleže rast

- -
0

Kragujevački proizvođač raznih vrsti inhalatora za profesionalnu i kućnu negu kompanija „Prizma doo“, u poslednoj deceniji beleži povećanje proizvodnje i prometa, a na najvećem međunarodnom sajmu medicine u Dizeldorfu, kao jedini učesnik iz Srbije, nedavno je ponovo ostvarila uspešne kontakte

-Bez obzira na teška vremena i krize o kojoj se priča, a koja smatram da nas prati od osnivanja firme 1990, mi u poslednjoj deceniji povećavamo bruto promet na godišnjem nivou od tri do pet odsto, izjavio je vlasnik i direktor Tanasije Katanić.

Katanić je dodao da će promet u 2012. iznositi oko sedam miliona evra, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 2,5 do tri odsto, a da je i proizvodnja značajno povećana.
Napomenuvši da će godinu završiti sa proizvodnjom oko 48.000 raznih vrsti inhalatora, Katanić s ponosom govori o poslednjem proizvodu koji je „Prizma doo“ plasirala na domaćem i stranom tržištu – halogenerator za halo terapiju, za tzv. suvu inhalaciju.

„Halogenerator proizvod praktično jedini u svetu ima sertifikate, kako za SPA centre tako i za medicinske ustanove. To je nešto što je potpuno novo. Čak i u Srbiji, instalirali smo 70 halogeneratora u 70 slanih soba“, istakao je Katanić.

Katanić je naglasio da klinička ispitivanja koja „Prizma“ radi u saradnji s dve profesorke pulmologije, pokazuju izuzetne rezultate koje postiže halogenerator.
Taj proizvod trenutno se izvozi u desetak zemalja u Evropi, u Sjedinjene Američke Države i Australiju, a pregovori su u toku i partnerima u Tajlandu i Brazilu.

Ova kompanija ima i profesionalni ultrazvučni inhalator koji je na tržištu dve-tri godine i koji se najviše izvozi u Iran, Meksiko, Indoneziju i Evropu.

Od kućne medicinske opremi, od ove godine u ponudi je kompresorski inhalator za koji Katanić veruje da će ostvariti bolji promet na stranim tržištima, nego u Srbiji, gde očekuje prodaju do 15.000 jedinica.
„Prizma doo“ je u poslednjih 12 godina, kao jedino preduzeće iz Srbije, redovni učestvovala na sajmu „Medica“ u Dizeldorfu, gde ima svoj štand.

Katanić je istakao da su protekle sedmice predstavnici firme imali na sajmu izuzetno dobru posetu i dobre pregovore sa dosadašnjim, ali i budućim kupcima.

-Naše proizvode sve više usmeravamo na inostranstvu i Zapadu, sve više ulažemo u izvozne projekte. Ono što je bitno to je da su to naši proizvodi, naš razvoj, to nije šrafciger industrija, mi nismo montažeri, to je apsolutno naš rad, naglasio je Katanić.

Početak rada ove kompanije beleži partnerstvo sa japanskom firmom „Omron“, čiji su proizvodi distribuirani po Srbiji, i tada je, priseća se Katanić, često razmišljao da jednoga dana u nazivu firme piše da je proizvođač.
U tome je uspeo, ali i otišao i dalje, pa pored proizvodnje za inostrane partnere „Prizma“ radi i poslove usluge.

-Za neke inopartnere iz Portugalije i Španije radimo proizvode po njihovom nalogu. Mi napravimo proizvod kakav traže, napišemo naziv njihove firme, a oni ga prodaju kao svoj, objasnio je Katanić

U toku su pregovori za takav posao i sa jednom velikom firmom iz Nemačke, dok je sa firmom iz Bolonje u Italiji ugovor „na putu“.

Cilj privatne kompanije „Prizma“ jeste da svake godine tržištu ponudi nov proizvod u čemu i uspeva.

Vizu da pređe granicu sve što radnici proizvedu na prostoru od 6.000 kvadratnih metara u strogom centru Kragujevca, i nađe se na tržištu stranih zemalja, daje niz sertifikata koje „Prizma“ ima.
U Srbiji „Prizma“ ima osam maloprodajnih objekata, koji su istovremeno veleprodaja i servis za proizvode koje nudi.

Godišnje zapošljava četiri do pet novih ljudi i danas broji 65 zaposlenih, među kojima su magistri elektronike, diplomirani inženjeri, inženjeri elektronike, ali i zaposleni sa završenim Fakultetom organizacionih nauka.
Za koji dan biće zaposlena još dva elektroinženjera, sa konkursa.

Radnici u proizvodnji Jaćimović Boris, Ljupčo Kamčevski i Nebojša Pejčinović rekli su da kompletan iznos zarade dobijaju na tekući račun, ništa „na ruke“.

Zaposleni navode da rade osmočasovno radno vreme, da su veoma zadovoljni uslovima rada, ali i platom, koja u proseku iznosi, kako je rekao direktor, oko 75.000 dinara neto.

Izvor: TANJUG

Nema komentara

Odgovorite