Programi regresiranja poljoprivrednim proizvođačima

- -
0

Centar-za-strna-žitaGrad Kragujevac i Odeljenje za poljoprivredu od 1. marta pokrenuli su programe regresiranja za veštačko osemenjavanje kao i osiguranja useva, životinja i plodova namenjenih direktno individualnim poljoprivrednim domaćinstvima koji će se finansirati iz gradskog agrarnog budžeta.

Za osiguranje useva, životinja i plodova i ove godine će se iz gradskog agrarnog budžeta odvajati 30 posto bespovratnih sredstava od vrednosti polise osiguranja. Pored pomenutih osiguranja, individualnim proizvođačima od ove godine biće omogućeno i subvencionisanje osiguranja priplodnih jagnjadi, ovaca, ovnova, krmača, nazimica i nerastova.

Maksimalni iznos za osiguranje useva po domaćinstvu je 10.000,00 dinara, za osiguranje plodova 50.000,00 dinara po domaćinstvu, za krave junice 10.000,00 dinara po grlu, jagnjad 300,00 dinara, ovce i ovnove 500,00 dinara po grlu, za priplodne krmače nazimice 1.000,00 dinara a za neraste 2.000,00 dinara po grlu. Uslovi za dobijanje bespovratnih sredstava je da su domaćinstva kao i njihova proizvodnja na teritoriji grada Kragujevca i da nemaju neizmirenih obaveza zaključno sa 31.12.2011. godine, istakla je Snežana Živanović Katić, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Ovaj program traje do 15. novembra 2013. godine, a sva potrebna dokumentacija i obrasci preuzimaju se u Odeljenju za poljoprivredu grada Kragujevca. Kada je reč o regresu za veštačko osemenjavanje, što je program koji se u kontinuitetu realizuje već nekoliko godina, i ove godine će se bespovratno isplaćivati 1.500,00 dinara po umatičenom grlu. Zahtevi za program veštačkog osemenjavanja primaće se do 15. decembra 2013. godine.

Uslovi za dobijanje regresa za veštačko osemenjavanje isti su kao i kod regresa za osiguranje useva, plodova i životinja. Iz gradskog agrarnog budžeta za programe osiguranja izdvojeno je dva miliona dinara.

Nema komentara

Odgovorite