Program obeležavanja Dana grada

- -
0

 

grb kragujevacOdbor za obeležavanje praznika i jubileja osmislilo je ovogodišnji Program obeležavanja Đurđevdana – Dana grada.

On će  biti svečan, ali prema političkim koordinatama recesione godine i ekonomičan, rekao je Saša Milenić potpredsednik Odbora i predsednik Skupštine grada.

U obeležavanju Dana grada, učestvovaće veliki broj kragujevačkih preduzeća, ustanova, udruženja, škola, stvaralaca kao i predstavnici gradova pobratima.

U svečarskom ambijentu obeležavanja Dana grada od izuzetnog značaja su dve tačke ovog obimnog programa, a to su obeležavanje 10 godina partnerstva grada Kragujevca sa gradom Ingolštatom i promocija Leksikona grada Kragujevca, što je događaj posebne vrste istorijskog značaja za kulturu ovog Grada, istakao je Milenić.

Ovogodišnja svečanost obuhvatiće sledeće kulturne manifestacije:

– “Balkanski ratovi, 100 godina od pobede” koju organizuje Istorijski arhiv

–  Obeležavanje 175 godina od nastanka Liceja

– Obeležavanje 37 godina postojanja Univerziteta

– Izložba Univezitetske biblioteke “Zabranjene knjige u okupiranoj Srbiji 1941-1944”

– Izložba Narodne biblioteke “Srbija na karti Evrope”

-Izložba” Vreme-prostor-umetnost”, kojom će biti obeleženo 10  godina saradnje Kragujevca i Ingolštata, gde će svoje radove predstaviti po 10 umetnika iz ova dva grada i to 6. maja u Narodnom muzeju.

– Predstavljanje “Leksikona grada Kragujevca”, 7. maja.

Podsećamo, tradicionalna koncertna manifestacija biće samo jedan dan, na Dan grada, 6. maja, na Trgu kod Krsta od 20 sati u okviru kojeg će Kragujevčanima biti priređen i tradicionalni vatromet.

 

Nema komentara

Odgovorite