Profesor optužen u aferi “Indeks” u međuvremenu avanzovao u dekana

- -
7

Ni pet godina nakon što je optužen za prodavanje ispita studentima, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Predrag Stojanović, koji je u međuvremenu postao dekan, nije se juče pojavio na suđenju. On je jedini od 87 optuženih u aferi “Indeks” koji pod izgovorom izuzetno lošeg zdravlja nikada nije saslušan.

To ga, međutim, nije omelo da napreduje do pozicije dekana i da, iako optužen za teško krivično delo korupcije, upravlja fakultetom, predaje i ispituje studente.

– Afera “Indeks” predstavlja suštinu života u Srbiji. Umesto da odgovaraju zbog krivičnog dela korupcije, optuženi profesori, na čelu sa dekanom Predragom Stojanovićem, danas vode glavnu reč na fakultetu. Svako ko im se suprotstavi rizikuje da izgubi posao. Kroz to je prošao moj asistent, koji je tri godine bio bez hleba a onda je sudskom odlukom naknadno ipak vraćen na fakultet – priča za “Blic” redovni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu dr Marko Pavlović.

Stojanović se u aferi „Indeks“ tereti da je policijskom isledniku Tomislavu Spasiću navodno prodao ispit za 600 evra.

On se, međutim, do sada nijednom nije pojavio na suđenju, a prema navodima iz nalaza i mišljenja veštaka, Stojanović ima „zdravstvene probleme koji su takve prirode da su njegov dolazak pred sud i prisustvo glavnom pretresu znatno otežani, a povremeno i sasvim onemogućeni“.

[box]I drugi optuženi napredovali: Stojanović nije jedini koji je uprkos optužbama za teško krivično delo napredovao u karijeri. Primera radi, Srđana Đorđevića optužnica tereti da je inspektoru Spasiću prodao dva ispita za 1.400 evra, a on je sad docent i predaje Uvod u pravo.[/box]

Slađana Bojković, sudija Višeg suda u Smederevu, gde se postupak vodi, već pet godina toleriše Stojanovićevo nepojavljivanje pred sudom.

– Zna se da je posle izvesnog vremena morao biti priveden na saslušanje uz prisustvo lekara. Poznato je da je dekan lošeg zdravlja samo za Smederevo, dok se u Kragujevcu uvek dobro oseća – dodaje profesor Pavlović.

Osim gledanja kroz prste optuženima, sudiji Slađani Bojković zamereno je i to što je aferi “indeks” pridružila i druge slične slučajeve korupcije.

– Izvedeni su skoro svi dokazi, ali smo imali problema sa iskazima svedoka iz Crne Gore i Republike Srpske. Pritom, odbrana je predložila nove svedoke, a i tužilaštvo je predalo nove dokaze – odgovara Bojkovićeva.

Autor/Izvor: Miljana Leskovac,Miroslav Đorđević/Blic

7 Komentara

 1. A kako bi bilo da nas malo ostavite na miru?!? Dovoljno nam je fakultet izljagan i izvikan da bi i vi “pomagali” oko toga.

  • ti-ne daj boze da zavrsis taj nesrecni fakultet(ako vec nisi-jadni mi) ,u protivnom eto tebe u “ekipi” pomenutih ,ili mozda osnujes novu druzbu…

   • A ti si mi kao nesto pametan? Koji si ti fakultet zavrsio??? Dosta mi je vas sto lupate gluposti o necemu o cemu nemate pojma.

    • ti-O fakultetu mislim da je bezveze pricati-njega kod nas zavrsavaju uporni i sa vezom,a mi sto nemamo pojma sta pricamo i zelimo da se to jednom razjasni-jesu li maznuli pare ili su jadni nepravedno osudjeni.Onda ljaga sa “tvog” fakulteta mozda i spadne(hipoteticki a u stvarnosti nikad) ali sa takvih kao ti tesko…

    • Prvo, pravopis našeg jezika nije težak da se nauči. Drugo, tebi što si jednom prošao pored fakulteta- nemam nameru da se opravdavam. Treće, svi mi koji se trudimo da završimo ovaj fakultet učeći znamo mnogo bolje kako izgleda situacija na Pravnom od onih koji čitaju to po novinama. I kao poslednje, prof. Marko Pavlović je jedan od najboljih prof. na našem fakultetu što za pismene objašnjava sve.

    • ti-nemas zasto da se opravdavas nego da se pravdas-toliko o pravopisu.Dalje,koliko vidim prof. M.Pavlovic i kuka na te tvoje postene profesore,tako da mislim da si ti malo pobrkao loncice,dal’ od mnogo ucenja ili je nesto drugo posredi , ne znam , ali mislim da bi trebalo da prestanes da se trudis da zavrsis fakultet i da pronadjes neki laksi nacin do diplome…To bar kod nas nije tesko(studiras na Pravnom pa znas kako to ide….).

 2. Koliko mi je poznato u Privrednom sudu u Kragujevcu i dan danas radi čovek koji je ne samo optužen, već i osuđen !!! za primanje mita na tom istom radnom mestu! Ne samo osuđen – već je i odležao zatvorsku kaznu za isto delo!! Preživeo čovek sve reforme pravosuđa…ipak je kumstvo sa vd pred. isuviše velika stvar. Čak i za Malovićku :)))) A ako ikada pomislite da se zaposlite tamo…osim veze…trebaće vam i potvrda da niste krivično osuđivani beše? ;)

Odgovorite