Prijem zahteva za energetski zaštićenog kupca

- -
0

energetski zaštićen kupacGradska uprava za lokalnu samoupravu i opštu upravu grada Kragujevca formirala je devet punktova na kojima će se primati zahtevi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca.

Informacije o potrebnoj dokumentaciji i zahtev o sticanju prava energetski zaštićenog kupca, građani mogu dobiti u prostorijama mesnih zajednica Lepenica, Palilule, Erdoglija, Aerodrom, Stanovo, Ilićevo, Beloševac, Bresnica i Erdeč do 30. aprila, a posle tog roka na prijemnom šalteru zgrade Grada.

Osnovni kriterijumi za sticanje ovog prava su broj članova domaćinstva, ukupni mesečni prihodi po domaćinstvu i imovinsko stanje u pogledu posedovanja nepokretnosti kao i prihoda po tom osnovu. Na osnovu zahteva i prikupljene dokumentacije izdaje se uverenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca koje važi do 31.12.2013.godine.

Korisnici novčane socijalne pomoći i korisnici prava na dečji dodatak ne podnose zahtev jer oni automatski stiču ovaj status. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike evidenciju korisnika ovih prava, direktno dostavljaju «Elektrodistribuciji» i «Srbijagasu», kojih na teritoriji grada Kragujevca ima oko 6000. Za sticanje povlastica u plaćanju električne energije i gasa Uredbom su definisani iznosi ukupnih mesečnih prihoda koji se ne smeju preći. Za domaćinstvo sa jednim članom ukupni mesečni prihodi ne smeju preći 12.900,00 dinara, sa dva ili tri člana 18.786,00 dinara, sa četiri ili pet članova 24.672,00 dinara a sa šest i više članova ukupni mesečni prihodi ne smeju preći 30.558,00 dinara. Ukoliko su ispunjeni ovi uslovi, domaćinstva što se tiče električne energije stiču povlastice za sve mesece i to sa jednim članom 120 kv mesečno, sa dva i tri člana 160 kv, četiri i pet članova 200 kv a sa šest i više članova 250 kv mesečno.

Ove povlastice se mogu ostvariti ili za struju ili za gas, ali je pretpostavka a će se u većini slučajeva korisnici opredeljivati za povlastice pri utrošku električne enegije, s obzirom na to da je reč o socijalno ugroženim kategorijama koje uglavnom nemaju gas.

Nema komentara

Odgovorite