Prijem za humanitarce iz Italije

- -
0

Delegacija italijanske asocijacije “Ne bombe već karamele“ u poseti je gradu Kragujevcu i tim povodom Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje i Jasmina Predojević – Simović pomoćnica gradonačelnika za održivi razvoj i saradnju sa udruženjima organizovali su prijem za članove ove humanitarne organizacije.

Prijateljstvo i saradanja sa humanitarnom organizacijom “Ne bombe već karamele“ iz Trsta datira od 1999. godine i traje do danas, a otpočela je kao pomoć deci iz radničkih porodica.

Kasnije, saradnja između grada Kragujevca i asocijacije, posredstvom Jedinstvene sindikalne organizacije “Zastava“, se proširila i na renoviranje i adaptaciju školskih i zdravstvenih ustanova.

U oblasti donatorstva prijatelji iz Italije su realizovali “Usvajanje na daljinu“ u okviru koje su italijanske porodice stipendirale decu iz najsiromašnijih porodica iz Kragujevca.

“Preko 1.700 učenika iz Kragujevca je tako dobilo podršku za školovanje. Takva humanost i dobra volja jesu za poštovanje”, ocenio je član Gradskog veća Nedeljko Manojlović.

Posle 17 godina saradnje napisana je knjiga u izdavaštvu italijanske organizacije koja podseća na početke i razvoj saradnje i prijateljstva sa Kragujevcem i drugim gradovima u Srbiji.

U ime delegacije Asocijacije Zastava Trieste na gostoprimstvu i ljubaznosti zahvalio se Srefano Verzrgnasi koji je rekao da su radnici i njihove porodice oni koji grade mostove i čuvaju prijateljstva.

“Ono što smo uspeli do sada da realizujemo zajedno, dovoljan je razlog našeg opstanka. Naš cilj je jasan – radnička solidarnost i pružanje podrške i pomoći u realizaciji projekata predloženih od strane radničkog sindikata u saradnji sa lokalnom samoupravom”, rekao je Srefano Verzegnasi.

On je i istakao da bez predsednika udruženja Đilberta Vlaića, bez njegove neograničene energije sve do sada realizovane aktivnosti ne bi bile ostvarene.

Na početak saradnje i dolazak delegacije iz Italije podsetio je predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije ”Zastava” Rajko Blagojević kao i na do sada realizovane projekte i njihove vrednosti koji su se godinama uvećevali i širili na rekonstrukciju i adaptaciju školskih i zdravstvenih objekata.

Poslednji realizovan projekat je rekonstrukcija jedne zapuštene zgrade u selu Desimirovac koja je sada sportska sala.

Enterijer osnovne škole u selu Korman je potpuno sređen, a u narednih mesec dana u planu je adaptacija zgrade Osnovne škole “Miloje Simović“ u Dragobraći.

U okviru svoje posete u Kragujevcu delegacija iz Trsta posetiće adaptirane objekte u Kormanu i Maršiću i uručiti stipendije za 147 učenika u ukupnom iznosu od 26 hiljada evra.

Nema komentara

Odgovorite