Prijem za članove udruženja „Mladi“

- -
0

slyxwh3z copy

Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih Kragujevačko priredio je svečani prijem u zgradi Grada, za članove Udruženja „Mladi“, inicijatore akcije uređenja košarkaškog terena i dečjeg igrališta u naselju Mala vaga koji su više godina bili neupotrebljivi.

Prethodno, ovo udruženje organizovalo je sličnu akciju u MZ „Veliko polje“ čime su pokazali da sa malo novca i mnogo energije mogu da menjaju svoju okolinu.

– Ja vam se u ime grada Kragujevca zahvaljujem što ste uradili jednu fantastičnu stvar u ovim vremenima, a videli ste pre tri nedelje kada smo imali jednu ružnu scenu sa spomenikom Vuka Karadžića i druge primere vandalizma koji se u poslednje vreme dešava učestalo u gradu Kragujevcu. Mi jednostavno ne uspevamo da sačuvamo gradska igrališta i parkove, imali ste prilike da vidite pre jedno sedam meseci igralište Piteštija koje se nalazi između solitera u ulici Nikole Pašića, da je bilo zapaljeno, i ta akcija je bila organizovana. Vi ste primer da postoji jedna potpuno drugačija realnost grada Kragujevca koja pokazuje da mi stavrno imamo mlade ljude koji se brinu i kojima je stalo do ovog grada i koji imaju višak energije i žele da je upotrebe na jedan fantastičan način. Mi smo vam neizmerno zahvalni u tom smislu i za bilo šta što budete radili ubuduće, mi vam stojimo na raspolaganju – kaže Obrad Turković.

Sa igrališta na Maloj vagi članovi udruženja „Mladi“ izneli su 50 džakova smeća, mnogo flaša i limenki koje su potpuno prekrile teren. Osposobili su koševe, uklonili rastinje, iscrtali linije na terenu i napravili novu klupicu. U dečjem delu igrališta zamenili su polomljene klackalice i ljuljaške, okrečili zid i očistili prostor tako da deca mogu bezbedno da borave u njemu. U ovoj akciji učestvovali su volonteri iz svih delova grada, ali i iz drugih mesta – Batočine, Aranđelovca, Topole…

– Ovo jeste grupa ljudi koja se polako, ali sigurno okuplja oko ideje da promene ne treba čekati nego sami treba da ih donesemo i budemo promena u svojoj lokalnoj zajednici, da na različitim nivoima menjamo svoju životnu sredinu i to smo pokazali upravo kroz realizaciju ova dva projekta, uređenja Velikog Polja i igrališta Mala vaga. Naravno da to nije jedina stvar kojom se bavimo ali važno je da ne možemo da sedimo nemo i da gledamo stvari koje su u našem okruženju, maltene u našem dvorištu, a da ne odreagujemo. Na ovaj način smo pokazali da sa vrlo malo novca, ali sa puno energije i entuzijazma i pre svega sa inicijativom, koja nažalost, čini mi se manjka u današnje vreme jer smo generalno svi upali u apatiju i čekamo da neko drugi nešto uradi za nas – kaže Bogdan Ristić, predsednik udruženja „Mladi“.

Udruženje „Mladi“ osnovano je pre tri meseca i do sada je uzelo aktivno učešće u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade. Članovi udruženja održali su nekoliko predavanja učenicima osnovnih škola na temu virtualne zavisnosti i nasilja na internetu koja će se nastaviti od septembra. Udruženje je obezbedilo i letnju praksu u Gradskoj upravi za nekoliko svojih članova apsolvenata Ekonomskog fakulteta što će im biti dragoceno iskustvo. Pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih, Obrad Turković najavio je da bi volonterizam mladih u Kragujevcu uskoro trebalo da dobije i institucionalni okvir u vidu Volonterskog resurs centra. Grad je od danas ušao u postupak javne nabavke za Letnju scenu u Velikom parku koja će biti dostupna mladima grada Kragujevca koji se bave nekim oblikom scenskog nastupa, kao prostor za afirmaciju.

On je najavio i rekonstrukciju Karting staze iznad Mašinskog fakulteta, rekonstrukciju dečjeg i košarkaškog igrališta čime će biti zaokružena jedna celina u Velikom parku koja će biti namenjena mladima. Prijemu je prisustvovala i Nataša Jovanović Nakić, koordinator kragujevačke Kancelarije za mlade koja je najavila letnje aktivnosti kancelarije i pozvala članove udruženja „Mladi“ da kao i do sada ušestvuju u programima.

Nema komentara

Odgovorite