Preporučujemo: VIR, film na koji ne možete ostati ravnodušni

- -
0

Ako Vam se odavno nije desilo da nakon odgledane projekcije domaćeg filma iz bioskopske sale izađete sa jakim utiskom da Vas je nešto “prodrmalo” i da ste videli nešto drugačije od mase domaćih „filmića“ koji se štancuju u poslednje vreme, onda Vam preporučujemo da pogledate film „Vir“.

Na specijalnoj projekciji filma „Vir“ juče u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, družili smo se sa glumačkom ekipom ovog filma.

Film je inspirisan istinitim događajima, u režiji Vuka Kosovčevića, na dramatičan i dinamičan način govori o Beogradu devedesetih, posmatranom iz ugla tri mlada čoveka koja traže svoje mesto u društvu, ljubav i izlaz iz vira. Priče se međusobno prepliću i dopunjavaju tokom 48 sati obuhvaćenih radnjom, sa retrospektivnim odlomcima. Sem akcije, naboja, zapleta, videćete i sjajne vizuelne efekte koji su prožeti jakom simbolikom.

Više od tri godine rada i potraga za sponzorima za film koji obuhvata 48 sati radnje – pitali smo, pomalo i kroz šalu, mladog reditelja Kosovčevića, da li se isplatilo?

– Bilo je teško, radili smo film godinama, deo po deo, ali mislim da smo zaista napravili nešto drugačije.Vrlo je dramatičan i dinamičan. Suština filma nije u vraćanju na prošla vremena, na te devedesete, na Beograd, to je samo ambijent u kome je najlakše bilo prikazati ovo o čemu film priča. Devedesete su na neki način i danas, ne da se vraćaju, nego nikad nisu ni otišle – kaže u izjavi za Ritam Grada Vuk Kosovčević.

Jedan od omiljenih domaćih glumaca, Nenad Okanović, kao jedan od nosilaca glavnih uloga, sjajno je dočarao svoj lik sa dubokom psihologizacijom, sa velikom težinom iskustva koje nam prenosi, što je uloga u kakvoj nismo navikli da ga vidimo.

– Nadam se da će Vir svakome ostaviti temu za razmišljanje, radili smo iskreno, iz srca, voleo bih da publika to prepozna – kaže Okanović i dodaje da će se radije držati svojih komičnih likova, jer je izuzetno teško ući u lik kakav je Grof, umetnik-crtač grafita koji je bio mobilisan i završio sa traumom iz rata od koje se još nije oporavio. – Malo je teže sa dramskim likom, tada proživljavaš stvari koje taj lik proživljava, to ostavlja traga na čoveku. Mislim da ću više raditi komedije – dodao je Okanović.

Mladi glumac Boris Jager (u filmu Mali), kaže da je bila čast raditi sa starijim kolegama, ali da je naročito zadovoljan time što je reditelj upravo mlade glumce stavio u prvi plan.

– Novi ljudi su u prvom planu,  a bardovi našeg glumišta u drugom, to je sjajna prilika za nas mlade – kaže Boris i objašnjava katarzičan efekat filma. – Poenta filma je da svako ima svoj vir u sebi sa kojim treba da se bori. Treba da zaronimo duboko i otkrijemo gde je naš problem najtanji, da se suočimo i pobedimo ga.

Mlada glumica Marina Vodeničar (u filmu Mira), kaže da je rad na filmu bio uzbudljiv najviše jer su se poklopile energije mladih glumaca i reditelja.

– Ogromna energija na setu pretočena je u prijateljstvo sa Kosovčevićem nakon snimanja filma. Uneto je mnogo pozitivne energije, radili smo sa dosta entuzijazma. Moja uloga je bila veoma inspirativna, provlačim tu ljubavnu priču kroz ovaj težak film.

Lik Bogdana tumači , još jedan sjajan mladi glumac, Nebojša Đorđević, poručio je publici da pogleda film Vir koji je prepun mladalačkog entuzijazma.

– Mladost će pobediti, voleo bih da domaća publika podrži mlade glumce.

Mnogi sponzori nisu želeli da uzmu učešće u stvaranju filma Vir upravo jer je autorski i “teži” film, a ne laka komecijalna priča. Zato ni marketing za ovo ostvarenje nije napadan, ali se cela ekipa nada da će najbolja reklama upravo biti preporuka gledalaca.

Glumačka ekipa filma Vir: Nebojša Đorđević, Srđan Pantelić, Nenad Okanović, Emir Kusturica, Mirjana Karanović, Dragan Nikolić, Marina Vodeničar, Jelena Matijašević, Milorad Mandić Manda, Ivan Ivanović, Ivan Zeljković, Ivan Gavrilović, Miroslav Đuričić, Ivana Jovanović, Dijana Savanović, Milan Kovačević, Boris Jager, Aleksandar Kanjevac.

FOTO: Miloš Milivojević

[wzslider info=”true” lightbox=”true”]

Nema komentara

Odgovorite