Predstavnici ALDA-e posetili Kragujevac

- -
0

Predstavnici delegacije ALDA-e (Asocijacije agencija lokalne demokratije), predsednik, Oriano Otočan i direktorka Antonela Valmorbida, danas su u Kragujevcu razgovarali sa gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem i članom Gradskog veća zaduženim za međunarodnu saradnju prof. dr Dobricom Milovanovićem.

Tema razgovora bilo je dosadašnje učešće Kragujevca u radu ove međunarodne organizacije ali i mogućnosti za dodatno uključivanje našeg Grada u projekte koje realizuje i priprema ALDA.

Gradonačelnik Stevanović je istakao da je za Kragujevac jako važno sve ono što je posredstvom ALDA-e uradio, ali i ono što je u planu za naredni period i dodao da očekuje da će se ta saradnja i sredstva međunarodnih fondova intenzivirati nakon procesa decentralizacije i regionalizacije u Srbiji.

Ova asocijacija trenutno okuplja 160 članica iz čitavog sveta – gradova, opština i nevladinih organizacija i poseduje izuzetno ažurnu bazu podataka o mogućnostima finansiranja iz evropskih fondova za sopstvene projekte gradova i opština.

Predsednik ALDA-e, Oriano Otoči rekao je da Kragujevac već godinama aktivno učestvuje u radu Asocijacije

– Mi imamo jednu snažnu strukturu, pa je to i mogućnost da Kragujevac ubuduće aktivnije dobija našu podršku i ulazi u brojne projekte. ALDA je samo ove godine pripremila i kandidovala preko 90 projekata i gotovo 30 tih projekata se danas finansira. Mi smo želeli i da grad Kragujevac, koji je na planu međunarodne saradnje jedan od aktivnijih u Srbiji, prvi dobije svoju kancelariju u Briselu. Zbog toga želimo da Kragujevac kao i do sada, ali i još više, bude aktivan u radu ALDA-e – rekao je Otoči.

On je dodao i da je Srbiji neophodna decentralizacija i regionalizacija, koja nije jasno definisana ni u ostalim zemljama regiona, a koja je istaknuta i u tom smislu jedna od platformi na kojoj će organizacija raditi je promocija lokalne demokratije.

Direktorka ALDA-e, Antonela Valmorbida rekla je da je Vlada Srbije usvojila program „Evropa u građanskom programu“ koji podrazumeva da lokalne vlasti u Srbiji aktivnije mogu da učestvuju u međunarodnim programima, što je dobra prilika da se konkuriše za sredstva međunarodnih fondova.

– EU podržava regionalizaciju i za to postoje finansijski resursi. Da biste ih iskoristili na pravi način neophodno je da se taj proces sprovede i u Srbiji – rekla je Antonela Valmorbida.

Nema komentara

Odgovorite