Predstavljena monografija “Prestoni Kragujevac”

- -
0

U organizaciji Istorijskog arhiva Šumadije, a uz finansijsku podršku grada Kragujevca, Društvo istoričara Šumadije predstavilo je danas javnosti monografiju “Prestoni Kragujevac”.

Monografija, koju potpisuju tri autora – dr Radomir J. Popović i dr Aleksandra Vuletić iz Istorijskog instituta Beograd i Predrag Ilić, arhivski savetnik Istorijskog arhiva Šumadije, obrađuje period od 1818. do 1841. godine.

Neposredni povod za nastanak knjige je obeležavanje dva veka od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije. Osim doprinosa obeležavanju tog jubileja, autori su, kako kažu, želeli da daju svoj doprinos boljem poznavanju prošlosti Kragujevca i Srbije.

Autor prvog dela knjige „Vladati iz Kragujevca“ dr Radomir J. Popović prati nastajanje Kragujevca kao prestonice koji interpretira kao proces, a ne kao čin. Drugi deo knjige „Živeti u Kragujevcu“ autora dr Aleksandre Vuletić bavi se društvenim i privrednim segmentom, a treći deo koji potpisuje Predrag Ilić sistematski prati prosvetne i kulturne prilike.

“Dobili smo knjigu koja nas na drugačiji i nov način upoznaje sa prvom prestonicom i novim činjenicama, jer su u nekim slučajevima autori uspeli da demistifikuju decenijama uvrežena shvatanja u istorijskoj svesti naroda, ali i u naučnim krugovima”, istakla je dr Bojana Miljković – Katić koja je uz prof. Gorana Levajca recenzent knjige.

Dobro osmišljenim naslovom i podnaslovima autori su istakli osnovni fokus knjige – prestoničku ulogu Kragujevca. Takav fokus i čitanje istorijskih činjenica na nov i zanimljiv način pokazali su da se to što je Kragujevac bio prestonica snažno reflektovalo na privredni i društveni život male šumadijske varoši, da je izdvojilo od stalih, obezbedilo brz razvoj, ali joj je istovremeno postavilo i granicu.

Nema komentara

Odgovorite