Predstavljen program podrške zadrugama

- -
0

Za poljoprivrednike i zadrugare iz Šumadije u organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj održana je prezentacija Programa pomoći za osnivanje novih i rad postojećih zadruga na teritoriji Republike Srbije koje sprovodi Ministarstvo bez portfelja zaduženo za ravnomerni regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća.

“Srpsko selo i zadrugarstvo u okviru regionalnog razvoja Republike Srbije“ organizuje se u gradovima Srbije sa ciljem ostvarenja strategije Vlade RS o širenju ovog oblika poslovanja i unapređenja poljoprivrede.

“Zadruga je reč koja bi trebalo da postane veoma poštovana u srpskom društvu. Zadruga je privredni oblik koji pojedinačnim poljoprivrednim proizvođačima, ukoliko se udruže, omogućava da lakše podnesu kretanja na tržištu. Svaki poljoprivredni proizvođač je svestan da mora da se udruži ako misli da opstane. Svesni smo i situacije u srpskim selima koja ostaju napuštena, iz kojih mladi odlaze u grad, a gotova radna mesta ih čekaju na selu”, rekla je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Ona je pozvala poljoprivrednike da apliciraju za ovaj program, da se udruže jer, jedino kao takvi, biće zaštićeni na tržištu, “obezbediće plasman svojih proizvoda i postati deo funkcionalnog i uređenog sistema koji zovemo domaće tržište, gde domaći proizvod dobija siguran plasman a rad poljoprivrednika potvrdu”.

O programu zadrugarstva, značaju udruživanja i uspešnosti poslovanja u okviru zadruga govorio je Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog Saveza Srbije koji je program ocenio kao dobar i istakao da je interesovanje poljoprivrednika znatno veće nego prethodnih godina. Ideja 500 novih zadruga u 500 sela Srbije realizuje se u toku ove godine i do danas je osnovano nešto manje od 200 novih zadruga.

“U planu je da narednih godina svako veće selo u Srbiji ima svoju zadrugu. Cilj programa je da se podstaknu nove zadruge da u početnoj fazi poslovanja imaju sredstva koja će im pomoći da postanu funkcionalni pravni subjekti”, rekao je Siniša Perić, predsednik komisije Programa zadruge.

Iz budžeta Ministarstva bez portfelja zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća ove godine izdvojeno je 200 miliona dinara i očekuje se, prema rečima Perića, da do kraja novembra sva sredstva budu raspoređena.

Nema komentara

Odgovorite