Predstavljen priručnik o privlačenju investicija

- -
1

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, a u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, u okviru projekta “Institucionalna podrška SKGO – faza 2“, u hotelu Kragujevac je predstavljen “Priručnik o privlačenju i realizaciji investicija na lokalnom nivou“.

Priručnik, kako su na ovom skupu istakli predstavnici Stalne konferencije gradova i opština i Razvojne agencije Srbije, obrađuje sve aktivnosti u ovoj oblasti, uključujući i razumevanje motiva pokretača direktnih investicija, specifičnosti pojedinih tipova investicionih projekata, kao i organizacione, tehničke, marketinške i operativne izazove angažovanja na tim poslovima.

Što se stranih direktnih investicija u Srbiji, tiče, kako je rečeno, zabeležen je drastičan rast u poslednjih nekoliko godina. Prosečan priliv stranih direktnih investicija je 1.750 dolara godišnje. Samo u 2016. godini, na bazi ovih investicija, otvoreno je 16.396 novih radnih mesta, što je za 54 posto više u odnosu na 2015. godinu, čime je Srbija svrstana na šesto mesto u Evropi. Prosečan investicioni projekat u Srbiji obezbeđuje oko 700 radnih mesta, dok je u Španiji 22, u Nemačkoj 18, a u Velikoj Britaniji 40. Najvažniji sektori su autoindustrija, tekstilna industrija i proizvodnja kože i obuće.

U procesu odabira investicione lokacije, posebno je naglašena uloga jedinica lokalnog ekonomskog razvoja u pripremi, zakazivanju i realizaciji poseta potencijalnih investitora, kao i razvijanje različitih vrsta marketinških alata, poput prezentacija, brošura, promotivnih filmova, suvenira i slično.

Prezentaciji priručnika, pored predstavnika grada Kragujevca, prisustvovali su i predsednici, potpredsednici i zaposleni u kancelarijama za lokalni ekonomski razvoj iz Požarevca, Jagodine, Velike Gradiške, Žabara, Rače, Malog Crniću, Rekovca.

1 komentar

  1. Svi ti podaci za Srbiju ne važe za grad Kragujevac. Ovi naši što vode grad su eksperti za Priručnik sa naslovom : Kako za tri godine ne privući ni jednog investitora. Vučiću menjaj tim brate, i stavi nekog ko zna da radi poso, ovi nas upropastiše. Samo nemoj Kovačevića, koji ima svoje eksperte samo za brisanje poreskog duga od svoje privatne firme, dok za gradske dugove krivi Verka, a Verko svoje dugove nije briso, al nije ni odgovaro !

Odgovorite