Predavanje „Dobrivoje S. Božić – izumitelj savremenog sistema kočenja voza“

- -
0

Sutra od 19 časova, u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, biće održano predavanje „Dobrivoje S. Božić – izumitelj savremenog sistema kočenja voza“.

Na predavanju će govoriti dr Novak Nedić redovni profesor, dr Dragan Petrović, redovni profesor i dr Milan Bižić docent sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

U okviru predavanja izložiće se osnovne činjenice o životu i delu srpskog inženjera i pronalazača Dobrivoja Božića, nedovoljno poznate široj naučnoj i stručnoj javnosti. Dobrivoje Božić je prvi u svetu orginalno rešio problem automatskog regulisanja sile kočenja voza u funkciji težine tereta. Prvi je predložio automatski sistem regulisanja sile kočenja putničkog voza u funkciji brzine, dao je originalno rešenje rasporednika sa tri radna pritiska, povećao probojnu brzinu vazduha, rešio problem iscrpnosti kočnice i problem postepenog otkočivanja voza, pri čemu je dao najjednostavniju konstrukciju.

Po svojim izumima i konstrukcionim rešenjima (patentima i sertifikatima) Dobrivoje Božić nalazi se na trećem mestu u dosadašnjoj istoriji Srba (nakon Nikole Tesle i Mihajla Pupina). Po ostvarenim rezultatima, može se svrstati rame uz rame sa najvećim izumiteljima iz oblasti železnice i njegov doprinos je apsolutno uporediv sa doprinosom oca pneumatske kočnice Džordža Vestinghausa. Do sada su identifikovana 62 patenta Dobrivoja Božića u 18 različitih zemalja sveta, od kojih je 16 osnovnih, pri čemu taj broj nije konačan. Dobrivoje Božić nesumljivo ima značajnu ulogu u razvoju mlaznih motora i gasnih turbina, iz kojih je takođe imao veoma citirane patente.

Uz predavanje biće izložena i postavka pod naslovom „Dobrivoje Božić – izumitelj i konstruktor“.

Nema komentara

Odgovorite