Požar u kući Ilije Kolovića

- -
2

Tokom kasnog popodneva izbio je požar u kući u ulici Svetozara Markovića broj 9, objektu poznatijem kao kuća dr Ilije Kolovića.

Požar su gasile tri vatrogasne ekipe a jedno vreme je čitava okolina zbog požara ostala bez struje. U kući nije bilo nikoga pa nema povređenih.

Izgorela je unutrašnjost zdanja iz prve polovine 19. veka.

Kuća u ulici Svetozara Markovića 9 u Kragujevcu, poznata kao kuća dr. Ilije Kolovića, poticala je iz prve polovine 19. veka i pripadala grupi građevina nastalih u ovoj ulici tokom Miloševog doba (1818-1839). Takva zdanja materijalne ostatke arhitekture starog Kragujevca na osnovu kojih se može naslutiti izgled grada u tom periodu. Ova kuća je, po mišljenju stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, bila tipična građevina srpske čaršije, sa tremom i doksatom na prilaznoj strani, višeslivnim krovom pokrivenim ćeramidom, zidovima rađenim u bondruku i svim drugim karakteristikama vezanih za ovaj period.

Po njima najvredniji detalji zgrade su svakako bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu, zatim tavanice rađene od šašovca i autentična lučna vrata na pojedinim prostorijama. Po podacima sa sajta Zavoda za zaštitu spomenika kulture ova zgrada poseduje nesumnjive arhitektonske i etnografske vrednosti, navedeno je za izgorelo zdanje na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zgrada u Setozara Markovića utvrđena je za kulturno dobro-spomenik kulture Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac br. 106/1 od 5. marta 1971. godine.

2 Komentara

  1. Zanimljivo. Malo-malo pa u toj ulici izgori neka kuca i to bas neka koji stoji kao smetnja onima koji u toj ulici grade nove zgrade… Bas zanimljivo.

Odgovorite