Povećan broj turista u Kragujevcu

- -
0

turisti

Prema podacima Gradske turističke organizacije, u Kragujevcu je tokom proteklih šest meseci boravilo 19.570 turista koji su ostvarili 34.467 noćenja. Nešto veći deo tog broja, oko 60 odsto, činili su domaći gosti, a prosečna dužina boravka po posetiocu je oko dva dana.

U odnosu na prvih šest meseci prošle godine, ukupan broj turista povećan je za 29 odsto (15.133 prošle godine), a broj noćenja za 19 (28.973). Domaćih gostiju u odnosu na prošlu godinu je više za oko 27 odsto.

Gosti Kragujevca, prvenstveno odlaze u Muzej „21.oktobar“ i razgledaju Spomen park, ali poslednjih godina sve su više zainteresovani da upoznaju Kragujevac kao zavičaj moderne Srbije i njenu prvu prestonicu, kroz posete Narodnom muzeju i Muzeju „Stara livnica“, kao i kompleksu „Milošev venac“.

Od stranih gostiju, procentualno najveće učešće imaju gosti iz Italije, a od ostalih najviše dolaze Slovenci, Nemci, Grci i građani Bosne i Hercegovine. Što se broja noćenja tiče domaći turisti su u ovoj godini ostvarili porast od 28 odsto (14.710 prošle godine), a broj noćenja stranih turista povećan je za 9 odsto (14.263 prošle godine).

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, kroz razne oblike svoje delatnosti, sve uspešnije promoviše Grad kod njegovih posetilaca.Od 2010.godine promocija je usmerena i na same Kragujevčane i njihove goste, uvođenjem besplatnih vodičkih tura „Kragujevac kroz ulice i muzeje“ koje imaju za cilj da našim sugrađanima približe kulturnu, istorijsku, arhitektonsku i umetničku baštinu Kragujevca ali i lokalitete na njegovoj široj teritoriji (manastire, prirodne lepote…).

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite