Potpisan ugovor o izgradnji Centra za matične ćelije u Kragujevcu

- -
1

centar_za_maticne_celije_kragujevacKragujevac će uskoro dobiti Centar za matične ćelije, koji će kao naučna ustanova raditi pri Medicinskom fakultetu. Ugovor su, u okviru obeležavanja Dana univerziteta potpisali Prof. dr Žarko Obradović ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Prof. dr Aleksandar Simonović direktor “Jedinice za upravljanje projektom – Istraživanje i razvoj“, Prof. dr Slobodan Arsenijević rektor Univerziteta u Kragujevcu i Veroljub Stevanović gradonačelnik Kragujevca.

Na lokaciji koju je besplatno obezbedio grad Kragujevac površine 1,7 ha, a čija je vrednost procenjena na šest miliona evra, i uz kredit Evropske investicione banke od 14 miliona evra, na prostoru između Kliničkog centra i Univerziteta biće izgrađen objekat površine 11 500 kvadratnih metara. Pored toga, obezbeđena su i sredstva u iznosu od blizu četiri miliona evra za kupovinu najsavremenije laboratorijske opreme.

Univerzitet će dobiti jedan jako važan objekat za istraživanje i razvoj nauke, razvoj obrazovanja i za promociju Kragujevca kao univerzitetskog i naučnog centra – rekao je tom prilikom ministar Žarko Obradović. Sada predstoje tehnički poslovi i raspisivanje tendera odnosno izbor najpovoljnijeg izvođača. Radovi bi trebalo da otpočnu na proleće, a rok za završetak je dve godine. Za Kragujevac, za fakultete unutar Univerziteta, izgradnja ovog objekta će biti prilika da provere svoje naučne postavke, da promovišu projekte, da se bave istraživanjem, da stvore neku inovaciju. Kragujevac dobija fantastičnu priliku da se promoviše kao veliki i značajan univerzitetski centar. Na nivou Evrope od 2014. godine, istakao je Obradović, pripema se lista rangiranja univerziteta u pojedinim oblastima, tako da će izgradnja ovog centra biti dodatni stimulans i impuls da Kragujevac dokaže kvalitete koje već poseduje, jer će se univerziteti ocenjivati prema naučnom potencijalu koji poseduju i prema stvaralačkim proizvodima koje sami stvore. Generacije koje dolaze imaće gde da se bave naučno istraživačkim radom.

Centri izvrsnosti biće značajni za nas medicinare ali ništa manje značajni za fizičare, hemičare i inženjere. Ovo je jedna univerzalna stvar koja će toliko unaprediti naučno istraživački rad da će Univerzitet u Kragujevcu značajno napredovati a tek za desetak godina videćete šta ovaj dan za nas znači – naglasio je rektor Univerziteta Prof. dr Slobodan Arsenijević.

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, nema te stvari koju grad ne bi uradio za svoj Univerzitet, jer mi se zaista ponosimo tom viskoškolskom ustanovom. Zajednički radimo na tome da sa univerzitetom i resornim ministarstvom, profesorima koji će ovde raditi obezbedimo i stotinak stanova. U neku ruku ovo je važno za Kragujevac i veliko kao FIAT, ocenio je Stevanović. Grad dobija najmoderniji centar u jugoistočnoj Evropi, nešto po čemu ćemu biti prepoznatljivi. Osim lokacije koju smo dali, obezbedićemo sve što je potrebno i od infrastrukture.

Inače, Centrom će rukovoditi genetičar Miodrag Stojković, a pored njega u toj naučnoj ustanovi kako je planirano radiće još 24 istraživača – najbolji studenti Medicinskog fakulteta.

1 komentar

Odgovorite