Porez drastično uvećan! Građani iznenađeni rešenjima

- -
1

Mnogi građani Kragujevca iznenađeni su visokim iznosima za porez na imovinu za ovu godinu. Razlozi za, u nekim slučajevima, i višestruko uvećane iznose, leže u činjenici da je lokalna vlast povećala poresku stopu, ali i poslala poreznike na teren u kontrolu kvadrature.

Gotovo da nema Kragujevčanina koji se ovih dana nije neprijatno iznenadio kada mu je na kućnu adresu stiglo rešenje o visini poreza za 2018. godinu.

U nekim slučajevima suma je i trostruko uvećana, pa je, recimo, jednom građaninu prošlogodišnje rešenje poreza za kuću iznosilo gotovo koliko ovogodišnja kvartalna rata – 4.500 dinara.

Nešto manja odstupanja su kada su u pitanju stanovi.

Podsećamo, stopa poreza na imovinu za ovu godinu, odlukom lokalne vlasti, povećana je za objekte fizičkih lica na 0,30 a za zemljište na 0,15 posto. Time je, praktično, u odnosu na prethodnu godinu, stope uvećana za 50 procenata.

Razloge za drastično uvećanje poreza trebalo bi potražiti i u drugoj odluci grada. Naime, tokom prethodne godine, poreznici su na terenu, uz legalnost, proveravali kvadraturu po kojoj je do sada plaćan porez. U mnogim slučajevima na novim rešenjima je kvadratura drastično povećana.

Tako se došlo do toga da su ne samo drastično uvećana rešenja za godišnji porez nego je zaračunato i to što se ranijih godina plaćalo za manju kvadraturu, pa je, shodno proceni poreznika, razrezana suma koji je neophodno platiti kao naknadu za taj period.

Građani se žale i da su primetne tehničke, pa i materijalne greške u rešenjima.

U Poreskoj upravi grada kažu da građani, ukoliko smatraju da postoje nepravilnosti, mogu da im se obrate žalbom.

1 komentar

  1. …i ono zalba ne odlaze izvrsenje i da se plati taksa za zalbu, to izgleda zaboravljaju da pomenu kao i da ovo prvo nema nigde i da nije ustavno ali i Zakonom utemeljno.

    Mislim stvarno, svaka vlast se igra ovde oko ovog poreza koji treba da bude simbolican a ne meka za izvlacenja para od vec sludjenog radnika i gradjana grada koji krpe kraj sa krajom.

    Bezobrazluk svih bivsih i ovih danasnjih, vlasti!

    p.s. ko da nisu deo grada i ko da su oni nesto posebno a treba da budu prvi medju jednakima.

Odgovorite