Poplava u Kozujevu, pojačane mere higijene

- -
0

komisija za vanredne situacijeNakon obilnih padavina, izlila se Kozujevačka reka koja je poplavila između 50 i 60 kuća u tom naselju. Problem je izazvala bujica koja je ponela određenu količinu kamenja i tako zapušila fekalnu i kišnu kanalizaciju.

Ekipe su odmah izašle na teren, a voda je počela da se povlači oko 22.30 sati. Pripadnici Vatrogasne jedinice, kao i radnici JKP Vodovod i kanalizacija radili su cele noći. Međutim, pored fekalne kanalizacije izlile su se i septičke jame koje su popisane i dovode se na nivo da ne predstavljaju opasnost u slučaju novih padavina. Izuzetno je važno da se očisti i kanal ispod ulice Kraljevačkog bataljona, uz prugu kako bi se omogućila prohodnost.

U toku dana identifikovano je i mesto izlivanja reke tako da već sutra ujutru sledi čišenje korita, u kome su pored ostalog pronađeni tehnički i elektronski otpad. Upravo zbog toga Štab za vanredne sirtuacije apeluje na građane da vode računa gde odlažu takav otpad i da to nikako ne čine u blizini reka već isključivo na, za to, određenim mestima.

S obzirom na to da se noćas izlila fekalna kanalizacija, ali i septičke jame Štab za vanredne situacije upozorava građane na tom području da nikako ne koriste vodu iz bunara. Takođe, Štab preporučuje pojačane mere higijene, da se od pokućstva opere sve što je moguće. Preporuka Štaba je i periodično ispiranje travnjaka i biljaka.

Tek kada se zidovi poplavljenih kuća osuše, a to je prema proceni članova Štaba, početkom naredne nedelje, biće moguće da Institut za javno zdravlje obavi dezinfekciju stambenih objekata.

Svi sugrađani koji su pretrpeli štetu imaju pravo na naknadu do 30 posto od štete koja bude procenjena. Oni koji su pretrpeli eventualnu štetu treba da se obrate Situacinom centru grada Kragujevca na sledeće brojeve telefona: 0800 112 113, 505 800 i 6195 100.

Nema komentara

Odgovorite