Popis poljoprivrede u Šumadiji bez većih problema

- -
0

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, prof. dr Dragan Vukmirović danas je u zgradi Grada održao sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava sa područja Šumadijskog okruga i načelnikom Šumadijskog upravnog okruga, Zoranom Rajovićem, na kome je bilo reči o dosadašnjim aktivnostima i toku Popisa poljoprivrede na ovoj teritoriji.

Vukmirović je podsetio da je ovaj popis međunarodna obaveza države u okviru procesa pridruživanja EU koji će se ubuduće obavljati na svakuh 10 godina. Dobijeni podaci biće korišćeni isključivo za potrebe statistike, nacionalno planiranje i donošenje strategija u oblasti agrara, kao i za podršku razvoju poljoprivrede iz evropskih fondova.

Sprovođenje popisa koštaće državu oko 16 miliona evra od čega 55% čine sredstva EU. Prema rečima Ljiljane Vuković, načelnika Republičkog zavoda za statistiku – Odeljenja u Kragujevcu i regionalnog koordinatora za sprovođenje popisa, u regionu Šumadije do sada je 63% domaćinstva posećeno od strane popisivača, a odziv je preko 80%. Popis u Šumadiji se odvija bez većih problema, a popisivači na terenu susretali su se sporadično sa problemima kao što su nepoverenje, pokušaji prikrivanja pravih podataka o resursima koje domaćinstvo poseduje i strah građana da će biti oporezovani.

U zavisnosti od dobijenih rezultata sa ovog popisa i stanja u poljoprivredi, u narednom periodu Srbija može da očekuje oko milijardu i po evra bespovratnih sredstava za razvoj ove grane privrede iz predpristušnih fondova EU.

Popis poljoprivrede 2012, prvi nakon pola veka u Srbiji, počeo je zvanično 1. oktobra trebalo bi da bude završen do 15. decembra, ali će ovaj rok bit produžen ukoliko u predviđenom vremenu kompletan posao ne bude završen.

Popis poljoprivrede na terenu sprovodi oko 6200 popisivača koji će obići  između 750.000 i 800.000 poljoprivrednih domaćinstava. Prema podacima iz Republičkog zavoda za statistiku, trenutno je najmanji odziv poljoprivrednika na teritoriji Vojvodine.

Nema komentara

Odgovorite