Pop zbog priloga pretukao monahinju

- -
4

crkvaMonahinja Mihaela (78) dobila je batine od sveštenika dok je ispred Saborne crkve u centru Kragujevca sakupljala prilog za manastir Pravedni Jov. Nemili događaj odigrao se na Veliki petak, čak je i policija morala da interveniše.

Gnev za sada neidentifikovanog sveštenika izazvalo je to što su vernici u njenu kutiju stavljali novac. Monahinja se odbranila kišobranom. Kako saznajemo u policiji, napravljena je i službena beleška o ovom incidentu.

– Bilo je posle podne, sedela sam ispred kapije crkve u glavnoj ulici. Tada se pojavio sveštenik i odmah je počeo da me udara po glavi. Kukala sam, ali niko mi nije pritekao u pomoć. Rešila sam sama da se branim, dohvatila sam kišobran i počela sam da ga udaram, da ga bodem. Drugom rukom sam čuvala kutiju sa novcem, jer mi se činilo da hoće da je otme – priča za „Blic” Mihaela, koju su spasli prolaznici i potom pozvali policiju.

Kako je za „Blic” izjavio Ivan Đorović, načelnik policijske uprave u Kragujevcu, bilo je pritužbi od eparhije zbog toga što te dve monahinje, ona i njena sestra Urila (84), prikupljaju dobrotvorne priloge.

– Reagovali smo odmah i prikupljali smo informacije. U selu Prekopeča su nam svi rekli da su to dobre, poštene žene, koje sve što sakupe ulažu u gradnju manastira koje su same i podigle. Zato smo rešili da ih ne diramo i da im ne zabranjujemo da sakupljaju prilog za crkvu. Mi njih nećemo sklanjati sa ulice, a crkva svoje unutrašnje nesuglasice mora da rešava sama – kaže Đorović.

Mihela kaže su pre nekoliko godina njoj i sestri sveštenici počeli da prete i da ih teraju.
– Kažu da smo im pokupile sve pare… – dodaje.

Ona i njena sestra poznate su i po tome što putuju u „fići” starom 40 godina, koji su same kupile. Mihaela je tada i položila vozački ispit, i dozvolu ima i danas.

[box]”Rekli smo im da se sklone”

Kako je „Blicu” rečeno u Šumadijskoj eparhiji, monahinjama je više puta rečeno da ne sakupljaju priloge sa svojom kutijom. Rekli smo im da nam kažu koliko im novca treba, ali one nisu prihvatile. Bune se i ne prihvataju dogovor. Zato je monahinji Mihaeli već deset godina zabranjeno pričešće. Monah mora da bude poslušan i pokoran – kažu u eparhiji za „Blic”.[/box]

Autor/Izvor: Nebojoša Radišić/Blic

Slične vesti

0

4 Komentara

  1. Da budu pokorne Bogu , a ne Jovanu kriminalcu koji zida sebi dvorove . Monasi su jedno i monahinje , svaka im cast , popovska stoka nas i odvaja od vere , ni jedan ne vozi kola ispod 7 000 evra ….. Krivo mi je sto se nisam ja zateko ispred crkve u to vreme , da mu olupam glavu bolesnu …..

  2. Svaka cast monahinjama! Sada kada znam da su u ovako strasnoj situaciji, da ih nasa eparhija, koja treba da vodi racuna o njima i da ih pomaze, u stvari tuce, ponizava, ne dozvoljava pricesce….samo cu njima i davati prilog! Do sada sam mislila da prilog koji ostavljam u crkvi posteno i one dobijaju ali vidim da je istina mnogo gora. Odnosi su mnogo gori nego u spoljasnjem svetu.
    A sto se tice dozvole i starog “fice” tu mozda ipak treba razmisliti o bezbednosti. Pre 2-2,5 godine sam sa mojom sestrom koja je bila u 8 mesecu trudnoce prelazila ulicu na pesackom prelazu kod Prirodno matematickog fakulteta. Vec smo prosle dve trecine pesackog prelaza kada je stari “fica” krenuo sa benzinske pumpe (natocili su benzin) i ne obaziruci se da li ima automobila na putu ili ne ukljucio se u saobracaj i presao tik ispred nasih nogu na pesackom prelazu. Posto je bila vrucina, letnje vreme, prozori na “fici” su bili otvoreni i mi smo videle dve kaludjerice, naravno obucene u svoje crne duge mantije. Predpostavljam da su to ove dve gospodje. Hvala Bogu da je bila Nedelja popodne i da nije bilo uopste nikakvih kola na putu. Mi smo se nekako izmakle, ja sam sestru povukla nazad i tako propustile “ficu” neposredno ispred nasih stopala. One su ocigledno dobre zene ali godine ipak cine svoje, pa o dozvoli ipak treba razmosliti.

  3. Ova monahinja sakuplja novac za manastir od kad znam za sebe… Ista je i kutija, sve je isto sigurno preko 25 godina… I kome je sada odjednom palo napamet da tera i bije tu ubogu ženu koja apsolutno ne traži ništa do milostinje… A bahatost sveštenstva kragujevačkih je prevršila sve granice, naravno uz ogromnu podršku preosveštenog episkopa Jovana i najvećeg vernika međ Srbima, prepodobnog nam gradonačelnika. Posle se ljudi pitaju gde smo i zašto smo ovde gde jesmo!

Odgovorite