Ponovo pauza u proizvodnji u FIAT-u

- -
2

Tokom ove nedelje proizvodnja 500L mogla bi da bude završena, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu FIAT Krajsler automobila Srbija. Prema tvrdnjama iz sindikata, zaposleni bi mogli da budu upućeni na plaćeno odsustvo sve do početka letnjeg kolektivnog godišnjeg odmora od 29. jula do 19. avgusta.

U sindikatu kažu da je informacija o terminu letnjeg kolektivnog godišnjeg odmora zvanično potvrđena, dok je ona o odlasku na plaćeno odsustvo tokom ove nedelje “nezvanična” i o tome se “samo priča”.

Predsednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija Zoran Marković rekao je da će radnici sigurno raditi u ponedeljak i utorak, kao i da je proizvodnja tokom radnih dana po 208 vozila u svakoj od dve smene, odnosno ukupno 416.

On je dodao da, na osnovu “nekih priča”, postoji mogućnost da ove nedelje zaposleni budu obavešteni i o odlasku na plaćeno odsustvo sve do početka kolektivnog letnjeg odmora 29. jula.

Marković je podsetio da je Vlada Srbije kompaniji FCA odobrila mogućnost za dodatne dane plaćenog odsustva do kraja ove godine, ukupno 132 dana.

Time je broj dana plaćenog odsustva povećan za još 87, pored zakonom dozvoljenih 45 dana u godini.

Marković je rekao da će jedan broj radnika dane odmora verovatno koristiti za obavljanje sezonskih poslova.

2 Komentara

  1. Kada i ako ikada, bude obnarodovan Ugovor sa Fiat-om, javnost će konačno shvatiti da je ovo najštetniji ugovor dvadesetog veka koji je Srbija zaključila sa bilo kojom korporacijom. Za sada, ,,ćuti i trpi”!

  2. Zamislite se malo, jer zvanični podaci iz Bilansa stanja i uspeha FCA SERBIA za 2018. godinu kažu da su poslovni prihodi pali sa 111,748 milijardi dinara na 88,321 milijardi dinara, što je drastičan pad prodaje od – 21%. Kada prodaja u jednoj godini padne 21%, onda je to crveni alarm da nešto u kompaniji ne valja. Ukupne obaveze u 2018. godini su iznosile 40,14 milijardi, dok je osnovni kapital iznosio 30,7 milijardi, što znači da je kompanija pojela čitav svoj osnovni kapital i da radi samo pozajmljenim sredstvima. I na kraju, u 2018.godini subvencije za FIAT u Kragujevcu povećane su zbog sve lošijeg poslovanja, pada prodaje i šuškanja da kompanija hoće da napusti Srbiju, pa je država odrešila kasu i prenela 2,746 milijardi dinara (20,3 miliona evra), što je mnogo više nego 2017. godine kada je prenela 1,916 milijardi dinara.

Odgovorite