Pomoć organizacije “HELP” članovima NVO “Posle kiše”

- -
1

Nemačka organizacija “HELP“, članovima Nevladine organizacije „Posle kiše“ predstavila je danas u zgradi Gradske uprave, program grantova za započinjanje sopstvenog posla namenjenih bivšim osuđenicima. Iznos granta je 2 400 evra po klijentu u vidu opreme, a jedini uslov je da registracija delatnosti bude u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Kako je objasnio Vojkan Milovanović iz “HELPA”, na osnovu formulara radiće se dva procesa selekcije. Prva prilikom apliciranja, a druga na osnovu posete i razgovora sa zainteresovanim klijentom.

“Ove godine je na nivou Srbije planirano odobrenje 15 donacija, uz eventualnu mogućnost povećanja tog broja. Ciljna grupa su bivša osuđena lica koja su u skorije vreme izašla iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći, a glavna obaveza vezana za dodelu granta je registracija delatnosti u skladu sa zakonom Republike Srbije. Nakon odobrenja donacije postoji i mogućnost organizovanja stručne poslovne obuke za klijente, a ukoliko posle dve godine zaposle još neko lice mogu im biti odobrena dodatna sredstva”, kazao je Milovanović.

Nevladinu organizaciju „Posle kiše“, od njenog osnivanja, pre tri godine podržala je i Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu grada Kragujevca, koja je kod nosioca sistema socijalne zaštite Centra za socijalni rad inicirala uspostavljanje komunikacije prilikom izlaska iz zatvorskih jedinica i pružanje jednokratne novčane pomoći za pribavljanje ličnih dokumenata. Finansiranje projektnih aktivnosti ovog udruženja koje broji 900 članova među kojima su bivši osuđenici i članovi njihovih porodica i dodatno radno angažovanje ovih ljudi i sve druge usluge u sistemu socijalne zaštite, nisu dovoljni smatra dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu grada Kragujevca za njihovu reintegraciju.

“Zbog toga je ovakva vrsta podrške veoma značajna, jer je interes lokalne zajednice prevencija ponovnog vraćanja kriminalnim delima. Po odsluženju zatvorske kazne potrebno im je pomoći da se resocijalizuju, a uz sistem zdravstvene i socijalne zaštite, najvažnija mera njihove potpune reintegracije je zaposlenje, odnosno početak sopstvenog biznisa”, kaže Damnjanović.

Od nemačke organizacije “HELP”, članovi NVO „Posle kiše“ dobili su prošle godine pet grantova a osobe kojima su odobreni i danas rade.

Prema rečima Novaka Došena, potpredsednika organizacije, ekonomski razvoj prepoznali su u poljoprivredi jer je priroda za njih važno okruženje, tako da će nastaviti i dalje da ulažu u plastenike i bave se poljoprivrednom proizvodnjom.

1 komentar

Odgovorite