Položeni venci kraj spomenika crvenoarmejcima

- -
3

U znak sećanja na pripadnike sovjetske Crvene armije, koji su poginuli u borbama za oslobođenje Kragujevca 1944. godine, danas su položeni venci kraj spomen obeležja u Opornici, na Varoškom i Palilulskom groblju.

U ime grada Kragujevca, vence su položili predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović, zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović,zamenik predsednika Skupštine grada Miodrag Nikolić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine Zoran Prokić i pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi grada Kragujevca, Stefan Nikezić.

Počast Crvenoarmejcima odali su i predstavnici GO SUBNOR-a, političkih partija, kao i predstavnici škola iz Rusije, gosti škole “21.oktobar“.

Odajemo počast oslobodiocima Kragujevca, našim prijateljima iz Crvene armije, koji su u sadejstvu sa oslobodilačkim snagama Kragujevca i Šumadije, položili svoje živote da bi na ove prostore doneli slobodu. Žrtva koju su dali i priložili za oslobođenje, nešto je najvrednije što svaki čovek može da da, i zbog toga moramo da negujemo kult sećanja i svake godine odamo počast onima koji su dali život za našu slobodu, poručio je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Inače, na mestima gde su položeni venci, prema istorijskim podacima, sahranjeno je 276 pripadnika jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije, a u borbama za oslobođenje Kragujevca i Šumadije, poginulo je 1.153 oficira, podoficira i vojnika crvenoarmejaca.

3 Komentara

  1. Postovani, zelim da vas obavestim da he danas u 09:30 bilo polaganje venaca na spomeniku streljanim Srbima, Jevrejima i Romima u mesnoj zajednici Bagremar, o cemu vidim ne obavestavate…Ja, kao jedna od malobrojnih Jevreja grada Kragujevca, zelim da se obratim gradskoj “vlasti” i protikolu…na danasnjem parastosu nisu pozvani ni svestenik ni rabin da odrze parastos zrtvama fasizma…gospodo iz “protokola gradske vlasti” danas ste se obrukali za ceo zivot. Nikada se nije desilo da venac bilo koje stranke bude polozen na spomenik pre Drustva srpsko-jevrejskog prijateljstva…danas je drustvo predzadnje polozilo venac…ovo je dokaz da vam nacionalne manjine u ovom gradu nisu bitne…molim vas “gospodo” sklonite se sa mesta koja ne zasluzujete…i nemojte nas, manjinu, vise ponizavati u gradu u kojem smo rodjeni…jos jednom, sram vas bilo bezboznici!!!

  2. Gospodjo, niste usamjeni u osecaju ponizenja i besa u odnosu na gradsku vlast. Nebitno da li ste Srbin ili kako rekoste manjina, starosedelac ili doseljenik, iz centra ili sa periferije (o selima oko Kragujevca tek ne bih), intelektualac ili radnik i da ne nabrajam dalje, zajednicki osecaj je da zivimo u gradu koji nikada gore nije izgledao niti funkcionisao. Razumem Vasu bol, obzirom na datum koji se obelezava ali mi smo definitivno izgubili osecaj postovanja, zahvalnosti i to godinama traje.Umesto da Sumarice budu pravi spomen park, gde se ne bi smelo sa cigaretom uci, osmisliti pravi nacin iskazivanja zalosti i postovanja prema zrtvama mi smo u okviru toga napravili kafanu sa najgorom vrstom muzike. Zalosno je sto se gubi osecaj da nam je obaveza da makar danas ceo Kragujevac bude tamo. O ostalim aspektima nije trenutak za komentar. Evo ovako javno primite izvinjenje od nas obicnih gradjana, Srba, rodjenih ili doseljenih, koji Vas razumeju i zale sto ste i na danasnji povredjeni kao covek i pripadnik bratskog Jevrejskog naroda.

  3. Nacionalne manjine su tako ponizavane u ovom gradu da prosto ne znamo kako da vam se izvinimo. Danijela Holeder, ne lupetajte gluposti.

Odgovorite