Položeni venci kraj spomenika „1300 kaplara“

- -
1

Dan prolaska „1300 kaplara“, 18.novembra 1914. godine kroz Kragujevac, obeležen je polaganjem venaca kraj istoimenog spomenika krajputaša na putu ka Gornjem Milanovcu u Šumaricama.

Sećanje na mladiće, nesvršene oficirske škole u Skoplju, koji su na današnji dan prošli kroz Kragujevac kako bi se pridružili desetkovanoj i umornoj srpskoj vojsci u bitkama vođenim na Kolubari, svake godine organizuju Rezervne vojne starešine grada Kragujevca, čija organizacija, inače 18.novembar obeležava kao svoj dan.

Vence su položili predstavnici organizacije, zatim predstavnici SUBNOR-a, udruženja Potomaka ratnika 1912. do 1920. a u ime grada Kragujevca venac je položio Ratko Tomašević, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi.

Vrhovna komanda, koja je na početku rata poslala grupu uspešnih studenata i đaka, u oficirsku školu u Skoplje, posle dva meseca obuke morala je da ih pozove da se zbog velikih gubitaka na Ceru i Drini pridruže bitkama, podignu moral i ohrabre srpsku vojsku. Njih 1300, mladih patriota, među kojima je bilo i sinova ministara, profesora, istaknutih oficira, umetnika, prosečne starosti između 21. i 24. godine, Vrhovna komanda je po regrutaciji proizvela u činove kaplara i rasporedila duž fronta na boračke dužnosti. Među kaplarima je bilo i 38 Kragujevčana.

U najznačajnijoj bici u Prvom svetsko ratu – Kolubarskoj bici u kojoj je srpska vojska porazila nadmoćnijeg neprijatelja poginulo je 400 kaplara, a do kraja Velikog rata poginulo je još dve trećine.

1 komentar

  1. Dajte molim Vas, pa sta SUBNOR ima sa slavnim Kaplarima. Pa one prezivele su oni posle Drugog rata hapsili i maltretirali.

Odgovorite