Pojavu rasističkih grafita u Kragujevcu osudili gradska uprava i PSG

- -
0

U Kragujevcu su danas osvanuli grafiti sa porukom mržnje “Ciganima nož u vrat”, ispisani kod Stare skupštine i u naselju Pivara.

O tom incidentu, predstavnici romske zajednice “Romanipen” obavestili su gradsku upravu i zaštitnika građana.

Lokalna samouprava je najoštrije osudila poziv na nasilje, a reagovali su i Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana.

Predstavnici romske zajednice i gradske uprave dogovorili su da u četvrtak na svetski Dan tolerancije zajedno prekreče poruke mržnje.

Predsednik obrazovno kulturne zajednice “Romanipen” Božidar Nikolić rekao je za RTS da takavi incidenti nisu česti u Kragujevcu.

“Sa gradskom upravom smo brzo i efikasno rešavali sve probleme. Zato ćemo na Svetski dan tolerancije zajedno prekrečiti grafite koji pozivaju na nasilje prema Romima, i na taj način pozvati sve na razumevanje, toleranciju i zajednički život”, rekao je Nikolić.

Iz gradske uprave su poručili da grafiti predstavljaju necivilizacijski čin koji grad Kragujevac najoštrije osuđuje.

To je, navodi se, “ružan prizor u gradu koji neguje duh tolerancije prema pripadnicima manjinskih grupa”.

“Verujemo da su ti grafiti još jedan način obračuna navijačkih grupa, s obzirom na to da je njihov sukob, o čemu su mediji već pisali, odavno započeo, a kulminirao tučom pre desetak dana. Šta god da je motiv, nedopustivo je i protiv toga moramo da se borimo. Apelujemo na sve sugrađane da neguju i čuvaju duh tolerancije i zajedništva”, navedeno je na zvaničnom sajtu grada.

Opoziciona odbornička grupa Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana zatražila je hitnu reakciju nadležnih državnih organa i pronalaženje autora rasističkih grafita.

U saopštenju ŠR – PSG navodi da su poruke mržnje, koje su po sadržaju najbliže jeziku nacizma, upućene sugrađanima Romima, koji vekovima žive na prostorima Šumadije i Kragujevca.

Dodaje se da sličnih incidenata i ispoljavanja rasizma nije bilo u Kragujevcu ni u vremenu zla devedesetih godina prošlog veka, što dodatno treba da zabrine javnost Kragujevca, navodi se u saopštenju.

Nema komentara

Odgovorite