Podsticaj poljoprivrednim udruženjima

- -
0

podsticaj poljoprivreda zivanovic katicJedanaest poljoprivrednih udruženja koja su odabrana na osnovu konkursa za podsticaj udruživanju poljoprivrednika, potpisala su danas u zgradi Grada ugovore na osnovu kojih će im biti dodeljena sredstava iz agrarnog budžeta za sufinansiranje planova i programa rada, ukupne vrednosti 1,8 miliona dinara.

Veliki broj udruženja je shvatio da samostalno teško mogu da opstanu, odnosno da udruživanjem i ukrupnjivanjem oni postaju jedna veća grupacija i mnogo lakše dolaze do plasmana svojih proizvoda, a sa druge strane, sve ono što im je potrebno za proizvodnju nabavljaju po velikoprodajnim cenama, zbog čega za ovaj konkurs svake godine vlada veliko interesovanje. Na osnovu rezultata ovogodišnjeg konkursa, grad će podržati Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Seljak“ iz Cvetojevca, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Šumadija“, Udruženje proizvođača povrća, voća i rasada „Osaonica“ iz Donjih Komarica, Udruženje žena „Seljančica“ iz Novog Milanovca, Udruženje poljoprivrednika „Drdići“ iz Resnika, Udruženje voćara „Šumadija voće“ iz Čumića, Udruženje odgajivača svinja „Šumadija“ iz Desimirovca, Udruženje „Agro pastir“ iz Kragujevca, Udruženje žena „Kneginja Milica“, Uniju za organsku poljoprivredu „Ekoplus“ i Društvo pčelara „Kragujevac“.

– Po objavljenom konkursu, udruženja konkurišu sa svojim planovima i programima koje komisija razmatra i svake godine određeni broj udruženja dobije sredstva. Deo sredstava se daje bespovratno, a deo se vraća u sopstvenim proizvodima. Zahvaljujući tome, mislim da su mnoga udruženja i napredovala u svom radu i funkcionišu mnogo bolje, i da im je ova pomoć itekako korisna, a sa druge strane, korisna je i za ustanove socijalne zaštite koje dobijaju namirnice – kaže Snežana Živanović-Katić, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Nema komentara

Odgovorite