Počinju „Dani otvorenih dvorišta“

- -
0

dani otvorenih dvorista z petrovic

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ pozvala je sve seoske domaćine da se i ove godine na vreme prijave i učestvuju na konkursu za najlepše dvorište. Ovo će biti deveta godina za redom da GTO „Kragujevac“ organizuje, pomaže i podstiče ovo takmičenje, u cilju oplemenjivanja prostora seoskih dvorišta i urednijeg održavanja prostora oko njih.

Sva seoska domaćinstva, za ovu manifestaciju, mogu da se prijave direkciji turističke organizacije ili putem telefona broj 034/334-883 i 034/332-172. Zbog razlika u načinu uređenja dvorišta, takmičenje i naravno zanimljive i korisne nadrade dodeljuju se u četiri kategorije: najlepše park-dvorište, najlepše etno-dvorište, najlepše dvorište i najlepši detalj.

Ove kategorije nastale su zbog neuporedivosti dvorišta, koja su moderno uređena, često ukrašena fontanama, stazama i zelenilom parkovskog tipa i starinski uređenih okućnica, sa autohtonim vrstama cvetnica i često ukrašena starinskim predmetima iz kuća i okućnica, koji se više ne koriste, ali uz malo mašte, postaju sjajne podloge za gajenje cveća. Tu ima i starih zaprežnih vozila, burića, kolskih točkova, kao i posuda svih vrsta i od svakakvog materijala.

Manifestacija „Dani otvorenih dvorišta Šumadije“,prvi put je organizovana u junu 2007. godine u selu Vlakča, a te prve godine, svega desetak domaćinstava je učestvovalo u izboru za najlepše dvorište. Inicijator akcije bio je Dragoljub Švabić iz Mesne zajednice Vlakče, a GTO „Kragujevac“, u cilju razvoja seoskog turizma, postala je organizator takmičenja. Medijski odjek bio je neočekivan, pa su se pobednici pojavili čak i u stranoj štampi, što je naravno uticalo na takmičarski duh seoskog stanovništva, pa se poslednjih godina, samo u Vlakči prijavilo oko 40 domaćinstava. Tako je takmičenje „Dani otvorenih dvorišta“, 2011. godine, nagrađeno kao najbolja i najuspešnija „Nova regionalna manifestacija“, a 2012. godine, film o manifestaciji delio je drugu nagradu u kategoriji najboljih promotivnih filmova.

U međuvremenu, manifestacija „Dani otvorenih dvorišta“, poprimila je regionalni karakter, pa se u izboru za najlepša dvorišta Šumadije našlo preko 200 domaćinstva sa seoskih područja osam gradova i opština, Aranđelovca, Batočine, Despotovca, Knića, Lapova, Rekovca, Topole i, naravno, Kragujevca.

„Dani otvorenih dvorišta Šumadije“ svake godine motivišu sve više učesnika da urede dvorišta i oplemene životni prostor, a organizatori – turističke organizacije iz centralne Srbije, one najbolje nagrađuju sadnicama, ukrasnim biljkama, semenskim materijalom, ukrasnim detaljima za dvorišta, slikama, posetom kulturno-istorijskim znamenitostima i drugim praktičnim i primenljivim nagradama, kojima se podstiče dalje i bolje uređenje dvorišta i sela. Ova manifestacija postaje sve popularnija i teži da se proširi na čitavu zemlju i postane jedna od značajnijih u Srbiji.

FOTO: Z. Petrović (GTO Kragujevac)

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite