Počinje prikupljenje potpisa za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece (VIDEO)

- -
0

Širom Srbije počinje prikupljanje potpisa za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece. Sa svih strana stižu pozivi majki koje žele da učestvuju u prikupljanju potpisa, kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, uoči početka ove peticije u više od 40 gradova.

Od početka kampanje da se uvede novi član zakona po kome bi ubice i silovatelji dece, maloletnika i bremenitih žena doživotno bili na robiji bez mogućnosti uslovnog otpusta, spisak gradova u kome će se prikupljati potpisi gotovo je udvostručen.

“Prvobitno smo mislili da se u 27 gradova prikupljaju potpisi, ali toliko se ljudi javilo, da ćemo imati više od 40. Javilo nam se čak više od 1.000 majki. Sve one žele da učestvuju kao volonteri, da idu od vrata do vrata, da stoje za štandovima. Majke su sada zaista pokazale ogromnu požrtvovanost, brigu i želju da se nešto promeni u našoj zemlji. Upravo to nam je najveći pokazatelj kako stvari stoje i da su majke svesne problema u kojima se Srbija i naša deca nalaze”, ističe osnivač Fondacije i otac devojčice Tijane (15) koju je 2014. godine ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina, osuđen na 40 godina zatvora.

On je dodao da su, kada je na konferenciji za štampu rečeno da će se sakupiti 500.000, svi na to gledali podozrivo i sa podsmehom, ali da je potpuni optimista.

“Odštampali smo 5.200 formulara na kojima staje po sto potpisa i verujem da ćemo ih ispuniti. Apsolutno se ne bojim da li će Vlada usvojiti naš predlog i prihvatiti građansku inicijativu jer sada kada vidim kakvu podršku imamo i da su uz nas majke, koje su nam najvažnije pored naše dece, Vlada će morati da čuje njihov vapaj”, zaključuje Jurić.

Iz Fondacije poručuju da su svi koji žele da se uključe u akciju i dalje dobrodošli.

Inicijatori predloga izmene zakona i uvođenja doživotne robije za ubice dece i žena, „Blic“ i Fondacija, 3. maja uručili su predlog Maji Gojković, predsednici Skupštine Srbije, ali Igora Jurića „nereagovanje države još više je podstaklo da ukaže na potrebu da ubice maloletnika treba skloniti s ulica, zbog čega je pokrenuta građanska inicijativa“.

Sakupljanje potpisa počinje u ponedeljak 23. oktobra i trajaće do 29. oktobra. Potpisi će se sakupljati na štandovima i od vrata do vrata svakodnevno od 12 do 18 časova. Broj sakupljenih potpisa biće saopšten u četvrtak 30. oktobra a zatim će biti uručen Skupštini Srbije.

U Kragujevcu će svima koji žele da potpišu peticiju na raspolaganju biti dva štanda – kod Univerziteta (između Pravnog i Ekonomskog fakulteta) i ispred “Balkana”

Nema komentara

Odgovorite