Počinje manifestacija „Otvorena dvorišta“

- -
0

otvorena dvorišta z petrovic

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ pozvala je sve seoske domaćine da se i ove godine na vreme prijave i učestvuju u izboru za najlepše dvorište, koje se organizuje deseti put zaredom, u cilju oplemenjivanja prostora seoskih dvorišta i urednijeg održavanja prostora oko njih.

Sva seoska domaćinstva, za ovu manifestaciju, mogu da se prijave do 1. juna 2016. godine u direkciji turističke organizacije ili telefonom broj 034/334-883 i 034/332-172. Zbog razlika u načinu uređenja dvorišta, takmičenje se odvija u četiri kategorije, pa se zanimljive i korisne nadrade dodeljuju u konkurenciji park-dvorište, etno-dvorište, dvorište i detalj.

Ove kategorije nastale su zbog neuporedivosti dvorišta, koja su moderno uređena, često ukrašena fontanama, stazama i zelenilom parkovskog tipa i starinski uređenih okućnica, sa autohtonim vrstama cvetnica i često ukrašena starinskim predmetima iz kuća i okućnica, koji se više ne koriste, ali uz malo mašte, postaju sjajne podloge za gajenje cveća. Tu ima i starih zaprežnih vozila, burića, kolskih točkova, kao i posuda svih vrsta i od svakakvog materijala.

Manifestacija „Dani otvorenih dvorišta Šumadije“, prvi put je organizovana u junu 2007. godine u selu Vlakča i te prve godine deset domaćinstava je učestvovalo u izboru za najlepše dvorište. Inicijator akcije bio je Dragoljub Švabić iz Vlakče, dok je Gradska turistička organizacija „Kragujevac”, u cilju razvoja seoskog turizma, postala organizator takmičenja. Medijski odjek bio je neočekivan, pa su se pobednici pojavili čak i u stranoj štampi, što je naravno uticalo na takmičarski duh seoskog stanovništva, pa se poslednjih godina, samo u Vlakči prijavilo oko 40 domaćinstava. Tako je takmičenje „Dani otvorenih dvorišta“, 2011. godine, nagrađeno kao najbolja i najuspešnija „Nova manifestacija“, a 2012. godine, film o manifestaciji delio je drugu nagradu u kategoriji najboljih promotivnih filmova.

U međuvremenu, manifestacija „Dani otvorenih dvorišta”,  poprimila je regionalni karakter, pa se u izboru za najlepša dvorišta našlo preko 200 domaćinstva sa seoskih područja osam gradova i opština: Aranđelovca, Batočine, Despotovca, Knića, Lapova, Rekovca, Topole i naravno Kragujevca.

„Dani otvorenih dvorišta Šumadije“ svake godine motivišu sve više učesnika da urede dvorišta i oplemene životni prostor, a organizatori – turističke organizacije iz centralne Srbije, one najbolje nagrađuju sadnicama, ukrasnim biljkama, semenskim materijalom, ukrasnim detaljima za dvorišta, slikama, posetom kulturno-istorijskim znamenitostima i drugim praktičnim i primenljivim nagradama, kojima se podstiče dalje i bolje uređenje dvorišta i sela. Ova manifestacija postaje sve popularnija i teži da se proširi na čitavu zemlju i postane jedna od značajnijih u Srbiji.

FOTO: Zoran Petrović

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite