Počeo Sajam zdravlja

- -
0

Dvodnevni, 4. Regionalni sajam zdravlja, počeo je juče na Šumadija sajmu, gde se predstavlja oko 50 izlagača, među kojima su laboratorije, farmaceutske kuće, Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja, privatne zdravstvene ordinacije i klinike.

Pored prodajnog i edukativnog, ova sajamska manfestacija ima i promotivno-preventivni karakter tako da će posetioci biti u prilici da obave niz besplatnih laboratorijiskih analiza i posavetuju sa medicinskim radnicima o svom zdravlju.

– Imajući u vidu sveobuhvatnu brigu za unapređenje zdravlja i kvaliteta života svojih sugrađana podršku Sajmu zdravlja, čije je moto ove godine „Ne morate biti bolesni, da biste nas posetili“ pruža grad Кragujevac. Nije slučajno da se ova manifestacija održava u oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke, značajnih svetskih datuma i promocije kulture zdravog života – rekla je na otvaranju dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Podrška grada Кragujevca zdravstvu, sistemu socijalne zaštite i civilnom sektoru u skladu je sa Agendom održivog razvoja 2030 proistekle iz Milenijumskih ciljeva, među kojima je jedan od prioriteta dobro zdravlje nacije. Кroz Gradsku organizaciju Crvenog krsta, predškolske ustanove, sistem obrazovanja, organizacija civilnog društva, zadatak svih nas je da utičemo na promenu svesti naših sugrađana jer je jedino preventiva pravi put za unapređenje zdravlja istakla je dr Damnjanović i navela podatak da se prema istraživanjima SZO, preko 80 posto hroničnih masovnih nezaraznih bolesti može prevenirati malim promenama životnih stilova i faktora rizika kao i organizovanim naporima za promenu svesti za odlazak na preventivne zdravstvene preglede. Prema rečima Dejana Veljkovića iz Dream Factory, koji organizuje Sajam zdravlja, prošle godine su posetiocima pružene usluge analiza krvi i preventivnih pregleda u vrednosti od 650.000 dinara, zbog čega nam je drago što ova manifestacija ostvaruje svoj preventivni efekat i što postaje tradicija.

Pored besplatnih analiza i pregleda, na dvodnevnom sajmu predviđena su predavanja i edukacije namenjenih stručnom medicinskom osoblju ali i građanstvu. Jedan od predavača ove godine biće prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog koji će govoriti na temu “Od zdravog deteta do zdravog čoveka”.

Nema komentara

Odgovorite