Počeo Sajam Sajam obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija

- -
0

“Sajam obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija“ na kome učestvuju brojne obrazovne ustanove, agencije za zapošljavanje i posredovanje u zapošljavanju, poslodavci, otvoren je danas na “Šumadija sajmu”.

Bila je ovo još jedna prilika da poslodavci iskažu potrebe za novim radnim mestima, a na ovogodišnjem sajmu prvi put su predstavljene potrebe za zapošljavanjem u inostranstvu kao i programi studentskih razmena i stručnih praksi u inostranstvu.

Pokrovitelj sajma je i ove godine grad Kragujevac, a podršku njegovoj organizaciji pružili su i Privredna komora Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje.

“Nalazimo se u novoj industrijskoj revoluciji koja je predvođena informaciono komunikacionim tehnologijama i kao i svaki put, kada je reč o industrijskim revolucijama, suočavamo se sa činjenicom da imamo nedovoljan broj obučenih ljudi, stručnjaka ili ih uopšte nemamo za određene oblasti, tako da je potrebno, putem dualnog obrazovanja ili drugih mera, što se ranije zvalo prekvalifikacija, dokvalifikacija, odnosno obuke, obezbediti kadrove za potrebe realne privrede. Ono što je sigurno je da će u narednih deset godina, 60 odsto poslova iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija biti oni koji trenutno ne postoje. Dakle, mi mlade ljude obučavamo za budućnost”, rekao je Dragan Sikimić, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Sajam obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija“ otvorio je Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje. On je budućim srednjoškolcima i studentima poručio da je “razlika između onoga što su danas i onoga što će biti za tri ili pet godina, zavisi od puta koji odaberu i kojim krenu”.

“Od njegovog kvaliteta, zavisiće i cilj na koji ćete stići”, rekao je Manojlović.

Sajam će trajati tri dana tokom kojih će se u Medija centru odvijati bogat prateći sajamski program.

Sutra će biti predstavljen švajcarski model zapošljavanja mladih kroz prezentaciju studijske posete u kojoj su učestvovali i predstavnici grada Kragujevca u okviru projekta “Znanjem do posla“,

Regionalna privredna komora će organizovati predavanje o dualnom obrazovanju, Biznis inovacioni centar predstaviće rezultate rada sa posebnim osvrtom na razvoj preduzetništva mladih, a posebna sesija biće posvećena značaju inovacija za razvoj Start-up preduzeća.

Nema komentara

Odgovorite