Počelo prikupljanje donacija za opstanak “Kragujevačkih”

- -
0

Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publica” pokrenuo je akciju prikupljanja donacija za opstanak jedinog štampanog medija u Kragujevcu.

Nedeljnik „Kragujevačke”, koji nastavlja 85 godina dugu tradiciju čuvene „Svetlosti”, u četvrtak, 23. januara, prvi put se nije pojavio na kioscima. Razlog za to je blokada računa.

Prve novine u Srbiji, „Novine Srbske”, štampane su 1834. godine u Kragujevcu. Danas, skoro dva veka kasnije, ovom gradu preti da ostane bez lokalnih novina.

Grupa novinara, uz mnogo entuzijazma i ličnih žrtava, uspevala je da poslednjih godina, uprkos rastućim ekonomskim nedaćama i političkim pritiscima, održi list u životu. Još pre pet godina prešli su na minimalne zarade, a od pre nekoliko meseci, isplaćuju im se samo doprinosi.

Novinari i novinarke “Kragujevačkih” spremni su da nastave da rade pod ovim uslovima kako bi građani Kragujevca i dalje imali pristup informacijama od velikog značaja za njihov život. Ali, rastući dug štampariji, koji je dosegao 2.5 miliona dinara, onemogućava ih da opstanu.

Ne dozvolimo da Kragujevac ostane bez svojih novina! Podržite kampanju!

Više informacija i uputstvo kako donirati pronađite na ovom L I N K U.

Nema komentara

Odgovorite