Počelo obeležavanje Dečije nedelje

- -
0

U Srbiji je pod sloganom „Da pravo svako – dete uživa lako“ počelo obeležavanje Dečije nedelje, a njen početak u Kragujevcu muzičko – pokretnim igrama u Pešačkoj zoni označili su predškolci PU „Nada Naumović“ i „Đurđevdan“.

Mališane, njihove vaspitače, roditelje i stratelje pozdravila je u ime grada Kragujevca dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je čestitajući im kazala da prava deci pripadaju rođenjem, a na odraslima je obaveza da im život učine sigurnim i da rastu zdravo i bezbedno.

“Tokom ove nedelje učimo i pričamo o pravima deteta, ali je obaveza svih i države i jedinica lokalne samouprave, institucija zdravstvenog, socijalnog i obrazovnog sistema, organizacija civilnog društva i pojedinaca da tokom čitave godine čine sve i uspešno ispune zadatak poštovanja dečijih prava”, dodala je dr Damnjanović.

Inače, ove godine navršava se 30 godina od kako su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju o pravima deteta, na čijim se postulatima planiraju i realizuju aktivnosti u okviru Dečije nedelje.

Mnogobrojne aktivnosti vrtića predškolskih ustanova u Kragujevcu biće usmerene na obeležavanje Dečije nedelje, a neće izostati ni tradicionalni „Dan otvorenih vrata u Staroj Skupštini“ u okviru koga će deca školskog uzrasta sa predstavnicima organa zakonodavne vlasti grada Kragujevca razgovarati o načinu donošenja budžeta jedinice lokalne samouprave.

Nema komentara

Odgovorite