Počela izgradnja Palate pravde

- -
2

U Kragujevcu je danas položen kamen temeljac za zgradu Palate pravde koja će se prostirati na 25 hiljada kvadrata i u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa koji sada rade na različitim adresama. Vrednost radova je 25 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije.

Kamen temeljac položila je ministarka pravde Nela Kuburović u prisustvu predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Visokog sudstva Dragomira Milojevića, predsednice Apelacionog suda u Kragujevcu Dubravke Damjanović i gradonačelnika Radomira Nikolića.

“Ovo je veliki dan i za Ministarstvo pravde i za grad Kragujevac, s obzirom na to, da će nova zgrada omogućiti adekvatan prostor za rad i bolju povezanost pravosudnih organa, ali i uštedu troškova odnosno bržu dostavu spisa predmeta”, rekla je Kuburović.

Palata pravde u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta i nedaleko od zatvora, koji će uskoro biti proširen sredstvima kredita Evropske banke za obnovu i razvoj Saveta Evrope, biće funkcionalna jer će omogućiti bolju povezanost svih organa, dodala je Kuburović zahvaljujući se gradu Kragujevcu koji je ustupio parcelu od dva hektara.

Ovo nije jedini projekat Ministarsva pravde kada je reč o unapređenu pravosudne infrastrukture, ali je najveći za poslednjih nekoliko decenija jer je reč o izgradnji potuno nove zgrade.

“I kroz ovaj projekat država pokazuje da Kragujevac prepoznaje kao regionalni centar”, istakao je gradonačelnik Radomir Nikolić i podsetio da je u toku gradnja Centara izvrsnosti, a predstoji i dodela stanova mladim naučnicima.

“U Sobovici je u toku izgradnja nove industrijske zone u koju država ulaže oko deset miliona evra, a pripemaju se i projekti za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti i državnog Data centra. Grad prati državu u svim projektima kroz dodelu zemljišta bez naknade i kroz izgradnju infrastukture. Kragujevac polako postaje veliko gradilište i zajedno sa onim što je lokalna vlast planirala da uradi u narednom periodu, očekujemo da 2019. godine naš grad potpuno promeni izgled”, poručio je Nikolić.

Zgrada Palate pravde će biti izgrađena po najsavremenijim standardima, imaće 24 sudnice i 74 kabineta, a u njoj će raditi više od 800 ljudi. Rok za završetak radova je novembar 2021. godine.

2 Komentara

  1. Umesto da ste Palatu Pravde ubacili u Arsenal i tako obnovili zgrade, bacili ste silan novac na ledinu, iako se Sudovi grade po centrima a ne na periferiji. U Arsenalu gradonačelnik Nikolić organizuje tehno festival 31.08.-1.09 koji dodatno razlupa i ono malo stakla što ga ima na prozorima. Arsenal iznajmljuje džabe, umesto da grad uzima deo od organizatrora za obnovu tih starih zgrada. Od buke ne spava ceo centar grada, pogotovo mi u soliterima pored Lepenice, ali to ne smeta gradonačelniku da mirno spava u Šumaricama, jer ga ne zanima da li mi koji smo u centru možemo da mirno spavamo za vikend. Gde to ima da se u centru pravi takva buka i maltretiraju stanovnici toliko, da do ujutru u 6 sati ne mogu da spavaj,u jer je gradonačelnik dao organizatorima da bez ograničenja pustaju muziku, umesto do 12h ili 1 ujutru, i koja je toliko glasna ne može ni izmeriti na aparatima za proveru buke !!! Gradonačelniče u pokušaju , nije Arsenal Petrovaradin pa da se buka čuje manje zbog daljine od centra. Zašto tu buku ne organizujete na Sajmištu gde nikome ne smeta nego u centru gde oko Arsenala živi više desetina hiljada ljudi !!!

Odgovorite