Plata čistačice EPS-a u Kragujevcu san mladih sa završenim fakultetom

- -
11

Cleaning woman happy jumpingNekvalifikovani radnik u kragujevačkoj “Elektrošumadiji” prima mesečnu zaradu u iznosu od 46.241 dinara, dok istovremeno prosečna plata u Kragujevcu iznosi 41.567 dinara.

Plata čistačica i svih nekvalifikovanih radnika sa završenom osnovnom školom, koji su zaposleni u kragujevačkoj “Elektrošumadiji”, iznosi čak 46.241 dinara. Osnovcima, koji su završili i neki kurs, na račun mesečno legne 55.063 dinara.

To je plata iz snova za trgovca, konobara, majstora, frizera, čistača ulice. Reč je o sumi većoj od kragujevačke prosečne plate koja iznosi 41.567 dinara. Ova je zarada i do tri puta veća od plata ostalih radnika sa osnovnom školom, čistačica i fizičkih radnika.

Plata nekvalifikovanog radnika u kragujevačkom Kliničkom centru iznosi 14.800 dinara! Tri puta je manja nego u EPS-u! Radnik koji čisti tokom obdukcija prima 21.000 dinara. Osnovna plata lekara specijaliste je oko 70.000 dinara, koliko prima VKV radnik EPS-a.

Plata radnika bez kvalifikacija, koji su zaposleni kao čistačice i fizikalci na održavanju kragujevačkih fakulteta iznosi oko 18.000 dinara, a toliko primaju i čistačice u školama. U kragujevačkim tržnim centrima plata čistačice je od 18 do 20 hiljada dinara. Plata nekvalifikovane radne snage u kragujevačkim JKP iznosi oko 30.000 dinara.

Za platu čistačice EPS-a od 46.000 dinara, čistač kragujevačkih ulica iz JKP “Čistoća” izgubio bi pamet, kako sam reče.

– Ja radim za 18.000 dinara, jer sam primljen na određeno vreme. Rintam po kiši, snegu, na minus 20 i plus 50 na suncu. Moj kolega, koji je primljen za stalno ima oko 30.000. Da mi daju toliko bio bih srećan čovek. Da mi daju 46.000 ja bih lizao ulice, ma pamet bih izgubio – priča ovaj čistač.

Prema izveštajima “Elektrošumadije”, tamošnjim radnicima je od januara do decembra 2012. godine plata povećana za šest do osam hiljada dinara.

Osnovci koji su završili i neki kurs, stručno osposobljeni, koji rade u “Elektrošumadiji” imaju zaradu oko 53.000 dinara. Kvalifikovani radnik trećeg stepena ima 58.341. Srednjoškolci dobijaju 63.713, a plata sa visokom spremom je 103.446 dinara.

Autor/Izvor: M.M./Telegraf.rs

11 Komentara

 1. Blagi boze kakve gluposti vi pisete.Sve cistacice ,cuvari i fizikalci nisu radnici Elektrosumadije nego do nedavno Telusa a od skora neke druge firme.Fizikalci su clanovi zadruga i oni tako rade u firmi.Pre nego sto pisete svakojake gluposti bilo bi bolje da se raspitate u samoj Elektrosumadiji pa onda pisite pravu istinu .

  • e pa ovako to sto ti kazes su mozda gluposti ali ovo sto ti ja sad budem reko nisu radim u ed centar kragujevac na odredjeno vreme vec osam godina pa mi je plata bila 18000 sa putnim troskovima koji su iznosili pun iznos nakon toga prebacuju me u drugu agenciju plata 27000 sa smanjenim putnim troskovima sad radim na ugovoru sa ed centrom o pp poslovima plata 25000 bez putnih troskova inace radim kao monter po kisi snegu suncu itd dok plata istog tog radnika u stalnom radnom odnosu iznosi od 60000 do 80000 pa reci da su i ovo glupusti gospodine mare e nisu i dokle ce tako biti da mi budemo na ovakav nacin eksploatisani i da nemamo nikakva prava u odnosu na radnike epsa jos nesto sad se organizuje deset dana rekreacije u grcku na racun sindikata znaci potpuno besplatno pslus tih deset dana se placa kao da radis ne odbija ti se od godisnjeg odmora pa ko je ovde lud a ko blesav dok mi robovi nemamo apsolutno nista osim 25000

 2. Mare, ti si izgleda radnik u EPS-u pa ti ovo gluposti. Mozda angazujete firmu da vam cisti, ali imate i cistacice u vasoj firmi.Mali je ovo grad, sve se zna, nisu ovo gluposti ovo je nazalost realnost!

  • Neko sanja, tudji san…
   U Kragujevcu -je sve moguce!!
   Mi s fakultetskom diplomom,na evidenciji Nsz-a,mozemo da, je okacimo na zid,da ne budem vulgarnija!!!?
   Bruka,zasto smo se skolovali?
   Ali,nasem gradu,nasoj zemlji-nisu potrebni mladi i pametni naucnici,strucnjaci,vec ko “ima vezu” ,ima posao i kupljenu diplomu!!
   Ziveli Srbijo!!!

 3. Ja bih ,najradije zamenila celokupni kadar .,u svim sferama privrede,institucijama,centrima-pomerila stare i dovela nove ljude na mesta direktora ,zamenika itd..Pametne,obrazovane-spoj znanja ,mudrosti i iskustva…A ,preraspodelila i ispitala diplome,rodjacke veze i partijske knjizice…jer,danas ,ni kao cistac ne mozes da udjes u drzavnu firmu-bez gore navedenih “kvalifikacija”
  Srbijo-zemljo,medju sljivama!!!

 4. Нормално да им је толика плата кад тамо има више г***** него у целом граду.

 5. Zasto niko ne stavi ovde i radnike italijanske kompanije pmc svi cute rade izrabljuju radnike daju plate preko agencija koje su duplo manje od onih koji primaju pod ugovorom kako se radi u ovoj drzavi tako nam i ide a niko da uradi nesto po tom pitanji samo je kosovo bitno samo ne znam kome!!!!!????

 6. radnici u kompaniji pmc prijavljeni za stalni imaju oko 37 hiljada a radnici preko agencijje za dvanaest hiljada manje s tim sto u pmc-u ima oko 400 radnika od toga je stotinak po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima pa narode vidite kakve oni prevare rade i koliko stede a poznato je da drzava finansira svako radno mesto sa po deset hiljada evra zato mi nije jasno zasto drze radnike kao robove

 7. Pukoh od muke, citajuci tekst i komentare. Po ko zna koji put dolazim do zakljucka da sam dzaba gubila zivce na faksu. Dosla sam u situaciju, da trazim da mi iz radne knjizice izbrisu titulu jer kao nepismena ili polupismena osoba sa solidnim vezama lako dodjes do posla.
  JEDINI LEK ZA SRBIJU JE UVODJENJE PLATNIH RAZREDA, TJ STROGO ODREDJIVANJE VISINE PLATE SHODNO RADNOM MESTU I STEPENU OBRAZOVANJA, BEZ OBZIRA NA FIRMU U KOJOJ ZAPOSLENI RADI.
  To bi znaciji, da cistacica u epsu ili ministarstvu ima jednaku platu kao i cistacica npr na zelenoj pijaci.

 8. Za jahanje zogera i metle 45 hiljada, a ako ima i kurs za to 55 hiljada, treba da je nekoga u EPS u sramota…. Svima sa faxom preporucujem da se toplo popisaju na svoju diplomu ili da idu preko, tamo se bar zna ko je ko i ko za sta radi…. a u ovom wc- u Evrope se ne zna nista

 9. Ako je EPS javno preduzece a trenutno kriza u zemlji, zasto inzenjer nema platu kao ostali u javnim pred. ? Po cemu firma koja je gubitas isplacuje ovolike zarade ?

Odgovorite