PKS: Raste drvna industrija, kragujevačka firma lider u izvozu nameštaja

- -
0

Sektor drvne i industrije nameštaja, beleži trend rasta u 2018. godini u odnosu na prethodnu – proizvodnja nameštaja veća je za 6,3 odsto, izvoz nameštaja za 12, a značajno je i povećanje suficita za 56 miliona dolara, ukazao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na konferenciji za novinare.

„Ova industrija, koja ima veliki potencijal da privuče strateške partnere, važna je za Srbiju, pre svega, zbog domaće sirovinske baze i visokog potencijala za razvoj preduzetništva, rast zaposlenosti i regionalni razvoj“, rekao je Miletić navodeći da je udeo industrije nameštaja u BDP-u Srbije 1,4 odsto, dok je učešće u ukupnom izvozu 5,7 odsto.

U 2018. godini, vrednost izvoza proizvoda od drveta, osim nameštaja, iznosila je 340 miliona dolara, dok je izvoz nameštaja dostigao 247 miliona dolara. Ukupan izvoz svih proizvoda od drveta bio je 587 miliona dolara, što je više u odnosu na prethodnu godinu za 85 miliona dolara. Suficit u drvnoj industriji Srbije iznosio 253 miliona dolara i povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 56 miliona dolara, naveo je Miletić.

Najveći izvoznik nameštaja u prethodnoj godini, prema podacima Privredne komore Srbije je kompanija Forma Ideale, koja je imala učešće od 21 odsto u ukupnoj vrednosti izvoza nameštaja. Ova kompanija ima ukupni godišnji kapacitet od dva i po miliona paketa nameštaja, dok se 80 odsto plasira kroz izvoz.

Aleksandar Ružesković, direktor marketinga „Forma Ideale“ kaže da nekoliko stotina prodajnih mesta na četiri kontinenta čini veleprodajnu mrežu te kompanije, a izvozna strategija realizuje se kroz razgranatu mrežu u 44 zemlje Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.

“Naš proizvodni proces organizovan je po principu serijske proizvodnje na savremenoj proizvodnoj opremi, uz konstantno praćenje novih svetskih tehnologija u izradi nameštaja. Do kraja godine planiramo proširenje kapaciteta i nova zapošljavanja“, najavio je Ružesković.

Nema komentara

Odgovorite