“Pionir” postaje koncertna dvorana

- -
2

Pionir postaje koncertna dvorana

Grad Kragujevac će, zahvaljujući sredstvima iz budžeta grada, uskoro dobiti koncertnu dvoranu. Za tu namenu biće preuređena sala biskopa „Pionir“ koji je pre desetak godina, kao i većina bioskopa širom zemlje, izgubio trku sa vremenom i konkurencijom. Taj izuzetno lep prostor u samom centru grada, podignut 1965. godine, poznat je kao najakustičnija sala u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U nekadašnjem bioskopu „Pionir“, gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović, i član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa, Nebojša Vasiljević, saopštili su danas planove lokalne samouprave u realizaciji tog projekta.

Prema rečima Vasiljevića, stekli su se uslovi da se u ovoj godini odradi kapitalan objekat u oblasti kulture.

– Namera je da ovu salu pretvorimo u koncertnu dvoranu koja će biti dodeljena na korišćenje Muzičkom centru čiji je osnivač grad. Umesto 648 mesta, nakon proširenja bine i prilagođavanja novim potrebama i standardima, sala će imati 400 do 420 mesta. Na bini će moći da se smesti simfonijski orkestar sa najviše 80 članova, a postoji i mogućnost organizovanja i pozorišnih predstava koje ne iziskuju veliku scenografiju – otkriva Vasiljević.

Radovi će biti započeti u junu, a pored rekonstrukcije sale, biće uređen hol, garderoba, grejanje, ventilacija. Ukoliko sve bude teklo po planu svečano otvaranje možemo očekivati krajem oktobra ili početkom novembra.

– Imajući u vidu razvoj grada i činjenicu da se koncerti organizuju u sali Prve gimnazije, da Kragujevac ima Filološko – umetnički fakultet i da je muzička javnost ovaj projekat proglasila prioritetom, u budžetu grada je opredeljno 50 miliona dinara za realizaciju tog projekta. Procenili smo da je to najvažnija investicija u oblasti kulture, jer će grad, koji je u ovom trenutku po ekonomskoj snazi treći u Srbiji, mnogo dobiti. Razmišljali smo o tome i prošle godine prilikom projekcije budžeta za ovu godinu, a sada je došao trenutak da započnemo realizaciju tog projekta koji će Kragujevac svrstati u evropski i urbani centar – rekao je Stevanović.

2 Komentara

Odgovorite