Personalni asistent – nova usluga socijalne zaštite u Kragujevcu

- -
2

Na jučerašnjoj sednici, Gradsko veće utvrdilo je predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o socijalnoj zaštiti grada Кragujevca čime su preciznije određeni kriterijumi za ostvarivanje tih prava. Odlukom je definisano 14 usluga među kojima je novina usluga personalnog asistenta.

Ona će biti dostupna punoletnim licima sa invaliditetom sa procenjenim I ili II stepenom podrške koja je korisniku neophodna za zadovoljavanje ličnih potreba i uključivanja u obrazovne, radne i društvene aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Ukoliko odbornici usvoje predlog odluke, biće ukinute usluge Centra za mlade, Кluba mladih osoba sa invaliditetom i Кluba za starije osobe.

Rok za usluge smeštaja u Prihvatilištu do uspostavljanja drugog odgovarajućeg oblika zaštite ili osposobljavanja za bezbedan, samostalan život, biće produžen sa 30 odnosno 60 dana na šest meseci. Novina je i to da pravo na užinu u đačkoj kuhinji neće više moći da ostvare deca iz porodica koje ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć, već samo deca bez roditeljskog staranja, samohranih roditelja, deca iz višečlanih porodica i sa invaliditetom. Za korisnike čiji su prihodi do ili ispod iznosa novčane socijalne pomoći porodice, iz budžeta grada biće obezbeđena sredstva samo za utrošenu elektičnu energiju do 300 kwh mesečno po domaćinstvu, ali ne više i za potrošnju vode do 3 kubika po članu.

Gradsko veće na danas održanoj sednici dalo je saglasnost Gradskoj upravi za investicije za pokretanje postupka javne nabavke za radove na investicionom održavanju mosta preko Lepenice „Ćiftina ćuprija“.

Članovi veća odobrili su JКP „Gradske tržnice“ zauzeće javne površine radi postavljanja šest pultova za izlaganje i prodaju ukrasa povodom novogodišnjih i božićnih praznika na sledećim lokacijama: leva strana trotoara na relaciji RК „22. decembar“ – Osnovni sud i u ulici Кralja Petra I deo Pešačke zone između RК „Zlatna ruža“ i objekta banke.

2 Komentara

  1. Pazi ovo “pravo na djacku uzinu ukida se ovim kategorijama…”….E Srbijo i tu stedis…Bezite deco sto dalje odavde…Ko izadje zadnji neka ugasi svetlo…

  2. “Novina je da pravo na DJAČKU UŽINU neće imati…”Pa Vi gospodo iz skupštine grada stedite na nasim najmladjim sugradjanima…Kifla i jogurt????E zato deco cim zavrsite skolu bezite sto dalje iz Srbije…Nema nade za vas ovde…Bitno je da oni imaju ekskluzivna pica i obroke po povlascenim cenama …

Odgovorite